2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

02.12.2021 / 08:42 Svijet - Lloyd Austin

Američki odgovor na ruske akcije u saradnji s međunarodnom zajednicom

Američki odgovor na ruske akcije u saradnji s međunarodnom zajednicom
Foto: Arhiv

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u četvrtak je sugerirao da bi svaki američki odgovor na ruske akcije prema Ukrajini bio izveden u saradnji s međunarodnom zajednicom, dok je pozvao Moskvu da bude transparentna u svom očiglednom "vojnom gomilanju".

Austin je tokom posjete Južnoj Koreji također izrazio nadu da bi Sjedinjene Države i Rusija mogle raditi na “rješavanju otvorenih pitanja i sniziti temperaturu u regiji”.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Moskvu da povuče vojnike s ukrajinske granice, rekavši da bi ruska invazija isprovocirala uvođenje sankcija koje bi pogodile Moskvu teže od bilo kojih uvedenih do sada.

Upitan da li će mjere protiv Rusije biti striktno ekonomske, Austin je odbio dati direktan odgovor, rekavši samo da će “najbolje metode” biti korištene.

- Štagod mi učinimo to će biti obavljeno u okviru međunarodne zajednice. Najbolj scenarij je da ne vidimo upad Sovjetskog Saveza u Ukrajinu - kazao je Austin, slučajno nazivajući Rusiju bivšim Sovjetskim Savezom.

Ukrajina, bivša sovjetska republika koja pretenduje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, postala je vodeća žarišna tačka između Rusije i Zapada, dok su odnosi između dvije strane potonuli na najniže nivoe u tri decenije otkako je okončan Hladni rat.

Ukrajina tvrdi da je Rusija razmjestila više od 90.000 vojnika u blizini njihove zajedničke granice, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo