10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.11.2021 / 10:14 KORONAVIRUS - Anthony Fauci

Revakcinacija najpouzdanija zaštita od omikron varijante koronavirusa

Revakcinacija najpouzdanija zaštita od omikron varijante koronavirusa
Anthony Fauci / Vijesti.ba
Revakcinacija pruža najpouzdaniju zaštitu protiv omikron varijante koronavirusa, poručio je direktor američkog Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti dr. Anthony Fauci, predsjedniku Joe Bidenu tokom brifinga o novoj varijanti.

- Fauci i članovi tima za odgovor na COVID-19 izvjestili su predsjednika o posljednjim dešavanjima vezanim za omikron varijantu. Fauci je poručio  predsjedniku da, dok će trebati približno još dvije sedmice da se defintivno ustanovi prenosivost, ozbiljnost i druge karakteristike te varijante koronavirusa, on i dalje smatra da vakcine pružaju stepen zaštite dovoljan za sprečavanje širenja najtežih slučajeva COVID. Fauci također je ponovio da treća doza vakcine pruža najsnažniju moguću zaštitu od COVID - navodi Bijela kuća u saopćenju objavljenom na svom websiteu u ponedjeljak.

Naglašava se da je tim za odgovor na COVID-19 preporučio da “sve vakcinisane odrasle osobe prime treću dozu vakcine što je ranije moguće”. Dodaje se da se američkim građanima pruža mogućnost za treću dozu ukoliko su primili dvije doze vakcine Pfizer i Moderna prije prije šest mjeseci, ili vakcinu Johnson & Johnson prije dva mjeseca.

- Bitno je da djeca i odrasli koji još nisu u potpunosti vakcinisani, odmah trebaju biti vakcinisani – saopćila je Bijela kuća.

Biden će tokom dana dati izjavu o situaciji s omikron varijantom i o neophodnim mjerama na sprečavanju širenja zaraze, prenosi ruska novinska agencija TASS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo