6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

28.11.2021 / 23:29 Svijet - Prve projekcije

Švicarci na referendumu podržali novi kovid zakon

Švicarci na referendumu podržali novi kovid zakon
Foto: Agencije

Švicarci su danas na referendumu podržali novi kovid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica, pokazuju prve projekcije instituta za ankete gfs.bern.

Za zakon je glasalo 63 posto građana, sa marginom greške od tri procentna poena.

Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete prije referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu kovid-19, kojim se pored uvođenja zdravstvenih propusnica također oslobađa više milijardi švicarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom, održano je u vrijeme kada se Švicarska kao i mnoge druge zemlje u Evropi suočava s velikim skokom broja novozaraženih koronavirusom.

Također u vrijeme kada se pojavio novi soj koronavirusa omikron, koji je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svijet vratio u stanje uzbune.

Švicarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocijenili da vlada nije željela da podstakne dodatna protivljenja svojoj antikovid politici prije današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača antikovid mjere ako Švicarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obilježena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda viđenim u Holandiji i francuskim Antilima.

Međutim, porast tenzija u Švicarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gdje se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi, imao je "efekat elektrošoka".


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo