10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

21.11.2021 / 11:47 Tenis - Nakon brojnih zahtjeva

Kinezi objavili snimke nestale teniserke Shuai Peng, WTA zabrinuta

Kinezi objavili snimke nestale teniserke Shuai Peng, WTA  zabrinuta

Nakon brojnih zahtjeva sa svih strana svijeta da Kina dokaže da Shuai Peng nije nestala niti je pod bilo kakvom kontrolom države, urednik Global Timesa, kineskog državnog medija, objavio je dvije snimke teniserke u restoranu.

Hu Xijin već je objavljivao da je s Peng sve u redu i da će se uskoro početi pojavljivati u javnosti. Sad je to obećanje ispunjeno, ali i dalje ne dokazuje da teniserka funkcionira slobodnom voljom te samo izaziva daljnje sumnje. Xijin tvrdi da se na snimkama jasno vidi da su nastale u subotu popodne po pekinškom vremenu.

Na snimkama se Peng može vidjeti u društvu trenera i prijatelja u pekinškom restoranu iako ni u jednom trenutku ne progovara, piše Index.hr.

a

Objavom ovih snimki nije zadovoljan ni izvršni direktor WTA Steve Simon, koji je u priopćenju napisao: "Drago mi je što vidim snimke na kojima je Peng, ali i dalje je nejasno je li slobodna i može li sama donositi odluke, bez iznude ili vanjskih utjecaja. Sama snimka nije dovoljna. I dalje sam zabrinut za Shuaino zdravlje i sigurnost te da su njene optužbe o seksualnom napadu cenzurirane i gurnute pod tepih. Jasno sam rekao što se mora dogoditi jer je naš odnos s Kinom na raskrižju."

Jutros je Hu Xijin objavio još jednu snimku na kojoj se Peng pojavljuje na teniskoj priredbi u Pekingu.

Simon je već zaprijetio Kini prekidom suradnje, odnosno oduzimanjem domaćinstva svih WTA turnira toj zemlji, među kojima bi do 2028. trebao biti i WTA Finale, koji je ove godine zbog pandemije iznimno premješten u meksičku Guadalajaru.

Shuai Peng, nekad prva teniserka svijeta u parovima te osvajačica Wimbledona i Roland Garrosa, 2. novembra objavila je da je bivši kineski dopremijer Zhang Gaoli tjerao na seksualne odnose dok je njegova supruga pred vratima čuvala stražu.

Njena objava na kineskoj društvenoj mreži Weibo obrisana je nakon pola sata, a Peng se nakon nje neko vrijeme nije nigdje ni pojavljivala ni oglašavala, što je izazvalo strah za njenu sigurnost diljem teniskog svijeta, a u priču su se uključili i Ujedinjeni Narodi, Bijela kuća, udruge za ljudska prava...

Ove je sedmice Simon primio email, koji je objavila i kineska državna televizija CGTN, u kojem Peng kaže da je s njom sve u redu i moli da se o njoj više ne objavljuju neistine, poput optužbi za silovanje. Zatim su kineski državni mediji objavili i fotografije Peng iz njenog doma, koje je teniserka navodno objavila na društvenoj mreži WeChat, a sada i ove snimke iz restorana, ali zaista nijedna od tih objava ne dokazuje da Peng nije pod kontrolom vlasti, a s njom se i dalje ne može direktno komunicirati.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo