8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

20.11.2021 / 08:22 Ličnost dana - Ličnost dana

Christian Schmidt - agilni visoki predstavnik

Christian Schmidt - agilni visoki predstavnik
Foto: Arhiv

Bh. javnost s velikom dozom nestrpljenja očekuje oštriju reakciju međunarodne zajednica i sankcije kao odgovor na poteze lidera SNSD-a Milorada Dodika.

S tim u vezi često se neopravdano na meti kritika nađe novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. S druge strane, agilni Schmidt strpljivo radi na terenu ali i konkretno djeluje. 

Njegov izvještaj o BiH pred UN-om je dobio pažnju kakav niti jedan izvještaj prije nije, kako u UN-u tako i od svjetskih medija. Osim toga Schmidt je u izvještaju hirurški precizno dijagnosticirao stanje i označio glavne krivce. 

Schmidt je na najvažnijim adresama sa kojih će se odrediti budućnost u Bosni i Hercegovini dobio punu podršku za ono što radi i još važnije planira raditi. 

Jučer se tim povodom visoki predstavnik sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a.

Schmidt je sam kazao da si neće olakšati posao korištenjem ovlasti, iz čega je jasno da će iskoristiti sve mogućnosti da se problemi riješe kroz bh. institucije, ako u tome uspije imaće ogromne zasluge. Zato mu treba dati šansu i podršku. U svakom slučaju, Schmidt pokazuje da je OHR tu. A dok je tu ima i sve ovlasti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo