8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

17.11.2021 / 07:59 Ličnost dana - Ličnost dana

Oružane snage: Najuspješnija reforma u BiH

Oružane snage: Najuspješnija reforma u BiH
Foto: Vijesti.ba

U vrijeme političkih napetosti u BIH, najava otimanja nadležnosti i ukidanja Oružanih snaga BiH, upravo Oružane snage BiH pokazuju da su jedan od glavnih stubova stabilnosti BiH. 

Oružanim snagama BiH odlučno rukovodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović i, bez uplitanja u komentarisanje dnevnopitičkih zbivanja, šalje jake poruke domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Jedna takva poslana je jučer sa prezentacije dosadašnjeg razvoja Centra za borbenu odluku OSBIH na Manjači. Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. 

Oružane snage BiH su uspješnim profesionalnim izvršavanjem misije i zadataka, kako u zemlji tako i u inostranstvu, pokazale su koliko su važan segment odbrambeno-sigurnosne strukture u BiH, ali i postigle zavidan ugled u svijetu ispunjavanjem brojnih međunarodnih obaveza. 

Dokaz tome je i najavljeni dolazak ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Bena Wallaca obilježavanju Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 1. decembra, ali i posjete koje su OS BiH zabilježile prethodnih sedmica. Podsjetimo u posjeti OS BiH su u proteklom periodu bili predsjedavajući Vojnog komiteta EU Claudio Graziano i admiral Robert P. Burke, komandant Komande savezničkih snaga u Napulju, a ne tako davno održana je i impresivna vježba bh. i američkih oružanih snage tokom koje je pokazano uspješno združeno djelovanje.

Upravo takve Oružane snage BiH su pokazatelj najuspješnije reforme u Bosni i Hercegovini i upravo su zbog toga na udaru neprijatelja države.  

(Vijesti.ba)

Izdvajamo