12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

13.11.2021 / 08:15 Ličnost dana - Ličnost dana

Šerif Isović - kontinuiran uspjeh, uprkos svemu

Šerif Isović - kontinuiran uspjeh, uprkos svemu
Šerif Isović / Vijesti.ba
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je u srijedu i četvrtak izvršila 58 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.

“Zbog utvrđene nepravilnosti rada bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija zapečaćeno je 55 poslovnih jedinica, odnosno uplatnih mjesta kladionica”, istakli su iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti nadležnim sudovima biće podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Nastavak je ovo pozitivnih trendova iz prethodnih godina od kada je na čelu ove institucije Šerif Isović.

Rezultat aktivnosti i učinkovitost rada Porezne uprave svakako su i rekordne naplate prihoda u Federaciji BiH. Osim toga, pozitivan učinak kako na tekući tako i budući rast naplate javnih prihoda ima niz drugih aktivnosti poput brzi akcija u kojima je do sada otkriveno preko  8 hiljada radnika koji su radili „na crno“. Broj fiskalnih uređaja u odnosu na 2015. godinu povećan je za preko 56 hiljada, izdato  1,86 milijardi KM naloga za plaćanje, rješenja za prinudnu naplatu u vrijednosti preko 761 milion KM.

Sve to postignuto je u uslovima u kojim Porezna uprava FBiH nema realne kapacitete da efikasno izvršava svoje obaveze.  Neadekvatan smještaj, 481 zaposlenik manje od broja sistematizovanih i činjenicu da i oni zaposleni u PUFBiH imaju manja primanja od većine radnika poreznih dužnika. Uz to iz budžeta se odobravaju i daju sredstva poreznim dužnicima, a Poreznoj upravi ograničavaju i ne osiguravaju u dovoljnom iznosu za rad i poslovanje, pa čak i smanjuju.

Uprkos svemu, kontinuitran uspjeh Porezne uprave FBiH na čelu sa direktorom Šerifom Isovićem time je još i veći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo