4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

10.11.2021 / 07:59 Ličnost dana - Istinom u lice

Hrabre žene: Aida Ćorović i Jelena Jaćimović

Hrabre žene: Aida Ćorović i Jelena Jaćimović
Foto: Vijesti.ba

Jake policijske snage u Beogradu jučer su čuvale mural ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

Nakon što su bacile jaje na mural uhapšene su Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava i  Jelena Jaćimović, ilustratorka.

- On stoji iza ubistva mojih prijatelja i neke djece mojih prijatelja. Danas je bio važan dan da pokažem državi koja štiti optužene ratne zločince. Ovo je lice države, ovo što se danas desilo. Pogledajte snimak tih ljudi koji su danas nas dvije žene od 60 kilograma vukli kao krpe - rekla je Aida okupljenim medijima nakon što je puštena. 

- Uvek ću biti uz one koji/e su za mir. Ja imam prijatelje i prijateljice u Srebrenici i nikada neću moći da ćutim na sve ono što su posledice genocida i ratova devedesetih. Nije ništa veliko (čak je i minimum očekivanog) da budemo protiv veličanja ratnih zločinaca i mržnje, rekla je Jaćimović.

Memorijalni centar Srebrenica izrazio je podršku aktivistkinjama Jeleni Jaćimović i Aidi Ćorović, kao i svima koji su u Beogradu izrazili protest zbog murala posvećenog presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Kao institucija smo posvećeni izgradnji dijaloga u regionu. Ponosni smo na činjenicu da je izložba Jelene Jaćimović dijelom stalne postavke Memorijalnog centra. Zajedno smo obilježavali godišnjicu oslobođanja logora Jasenovac, zajedno smo se ove godine sjećali Grabovice, zajedno smo obilježavali važne datume sjećanja na Holokaust i genocid u Ruandi, zajedno smo upućivali da dopuna Krivičnog zakona BiH ne zabranjuje samo negiranje genocida nad Bošnjacima Srebrenice, već i negiranje svih drugih ratnih zločina utvrđenih pred relevantnim međunarodnim i domaćim sudovima", navode iz Memorijalnog centra.

Navode da nikada nisu manipulirali brojevima, nikada nisu slavili ili relativizirali zločine, uvijek su jasno, otvoreno i iskreno razgovarali o činjenicama.

"Dok god u cijeloj regiji bude bilo glasova protiv murala ratnim zločincima, vjerovat ćemo da naša misija može biti ispunjena: zajedno ćemo sačuvati istinu o žrtvama genocida u Srebrenici. O istini i pravdi nema pregovora. Hvala ženama herojima koje se bore za pravdu i šansu za generacije koje dolaze", stoji u saopćenju.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo