2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

31.10.2021 / 10:27 Politika - Odgovor predsjedniku Srbije

Bećirović: Vučiću, nema paralele između Kosova i bilo kojeg dijela nedjeljive BiH

Bećirović: Vučiću, nema paralele između Kosova i bilo kojeg dijela nedjeljive BiH
Foto: Denis Bećirović / Arhiva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, gostujući na televiziji B92, poručio da je "pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske".

- Državni predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju Vučiću poslati jasnu poruku da Kosovo i bh. entitet RS ne mogu nikako stati u istu rečenicu - kaže Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SDP-a BiH.

Dodaje da je nedopustivo i neutemeljeno praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS.

- Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije. Vučić treba zapamtiti za sva vremena da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila i brojne zločine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva, navodi Bećirović u svojoj reakciji, i dodaje:

"S druge strane, bh. entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u Bosni i Hercegovini sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini."

Bećirović ističe da bi za Vučića, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija da nije spriječila genocid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija.

- Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine - zaključuje Bećirović.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo