-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

28.10.2021 / 15:10 Politika - Povrdio pisanje Vijesti.ba

Milanović: Izetbegović protiv medijacije Hrvatske, Srbije i Turske

Milanović: Izetbegović protiv medijacije Hrvatske, Srbije i Turske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je novinarima otkrio detalje razgovora s Miloradom Dodikom.

- S Dodikom sam razgovarao da sjednemo za zajednički stol i pokušamo uz neku vrstu potpore, mene, Vučića i turskog predsjednika Erdogana, kojeg sam mislio kontaktirati. Međutim, postoje neke rezerve sa strane Bakira Izetbegovića. Ovaj način raznih posrednika, to ne vodi nikamo, to je Bosnu ii Hercegovinu zakopalo u pijesak do vrata.

Milanović je današnjom izjavom potvrdio da u scenarij medijecije nisu uspjeli uvući lidera SDA Bakira Izetbegovića, ali i pisanje Vijesti.ba o tome da je namjera Dragana Čovića i Milorada Dodika napraviti neku vrstu medijacije kontra Amerike.


Neskrivena zamisao je bila uz podršku Hrvatske i Srbije prizvati snažnije uključivanje Rusije, Kine i Turske kojoj su namijenili ulogu “starijeg brata” u odnosu prema Bošnjacima.

Takav vid uključivanja i razgovora nesumnjivo bi vodili BiH u zagrljaj ruske geopolitičke interesne sfere i dobio nesumnjivo štetne posljedice po budućnost BiH. Za posljedicu bi imao amnestiranje kreatora Dejtona, PIC-a, OHR-a, EU od onoga što je njihova obaveza u Bosni i Hercegovinu i koje s pravom tvrde da BiH nije prost zbir tri konstitutvina naroda.


S.Ć

(Vijesti.ba)

Izdvajamo