16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.10.2021 / 15:07 Politika - Održali sastanak

NES, SDP i PDA podržavaju saradnju probosanskih stranaka

NES, SDP i PDA podržavaju saradnju probosanskih stranaka
Foto: Vijesti.ba

NES, SDP i PDA podržavaju saradnju probosanskih stranaka isključivo u korist države BiH.

Predsjednici Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, Socijalemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić i Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić razgovarali su danas o aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Poseban akcent bio je na dolasku u Bosnu i Hercegovinu specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Metju Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst), koji će održati niz sastanaka s bh. zvaničnicima.

Lideri NES-a, SDP-a i PDA složili su se da je potrebna saradnja probosanskih stranaka u ovim delikatnim vremenima, kada se pokušava riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, koje je godinama uzrok blokada države i institucija i kamen spoticanja u pokušajima stabilizacije Bosne i Hercegovine i njenom napredovanju ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Poručeno je da ove tri stranke jesu za saradnju probosanskih stranaka, ali isključivo u korist države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne u stranačke interese.

Ponovljen je i stav da je neprihvatljiva praksa SDA da se putem medija pozivaju druge stranke na zajedničko djelovanje ili usaglašavanje stavova oko važnih pitanja, posebno uzimajući u obzir ranija negativna iskustva kada je u pitanju SDA.

Ove stranke će narednih dana zauzeti stav o zajedničkoj Izjavi probosanskih stranaka kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo