16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.10.2021 / 14:27 BiH - Premijer FBiH

Novalić: Vlada FBiH podržavat će i dalje osobe s teškoćama u razvoju

Novalić: Vlada FBiH podržavat će i dalje osobe s teškoćama u razvoju
Foto: FENA

Federalni premijer Fadil Novalić posjetio je danas Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu i tako izrazio potporu u radu te škole, jedine ove vrste na području Kantona Sarajevo.

Premijer je naglasio da tu kategoriju stanovništva nikako ne bi trebalo zanemariti iako su, kako je rekao, realno gledano dosad bili zanemareni.

- Vlada FBiH pokušala je promijeniti tu formulu ponašanja jer se radi o našoj djeci koja će u budućnosti također doprinositi našem društvu. Unutar tog programa naročito smo povećali izdavanja naročito za zavode, imamo i Fond za profesionalnu rehabilitaciju kojim ova djeca, nakon završetka školovanja, treba da budu prihvaćena na tržištu rada uz potporu društva i na to trošimo godišnje 25 do 27 miliona KM - kazao je Novalić.

Podsjetio je i na zakon koji je ne tako davno usvojio Federalni parlament, a odnosi se na roditelje koji njeguju odnosno imaju djecu sa invaliditetom. Tim zakonom pretvaraju se u sistemski uposlene osobe u društvu, radno aktivan dio društva.

Uočio je premijer da se treba više, i sa kantonalnog nivoa, ulagati u takve ustanove pogotovo jer se radi o posebnoj vrsti obrazovanja za koje je uz stručnost potrebna i veća osjetljivost osoblja nego je to u redovnom nastavnom procesu.

- S te strane, Vlada FBiH je podržavala i nastavit će to. Podržavamo osoblje koje radi human posao - kaže.

Ističe i entuzijazam sa kojim ti mladi ljudi pristupaju nastavnom procesu. Na njihovim licima vidio je, kaže premijer, samo sreću.

Direktorica Inga Biščević kaže da ta škola obrazuje mlade sa intelektualnim teškoćama i njihovim radnim osposobljavanjem, a u fokusu i današnje posjete bili su ljudski i materijalni resursi gdje uvijek može bolje i više.

- Ako se uključe svi nivoi vlasti nadam se da ćemo mnogo više poboljšati kvalitetu naših usluga - kazala je.

Po njenim riječima, posljednjih godina suočavaju se sa sve većim izazovima i činjenicom da je više polaznika sa većim stepenom poteškoća, a programima se prilagođavaju nastaloj situaciji.

Mario Glavaš je učenik trećeg razreda Škole, a školuje se za knjigovesca. U školi mu je, kaže, lijepo a na časovima praktične nastave prave razne stvari poput blokova, čestitki, cekera kao i kalendare i podloge za mir. 

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje ima 86 učenika, koji se obrazuju za različita zanimanja. Trenutno su najaktuelnija zanimanja moler, kuhar, reklamni grafičar, knjigovezac, cvjećar, pomoćni dekorater.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo