6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

28.10.2021 / 13:53 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Sloveniji novozaraženih manje nego jučer, ali bolnice se i dalje pune

U Sloveniji novozaraženih manje nego jučer, ali bolnice se i dalje pune

U Sloveniji je u četvrtak potvrđeno manje zaraza nego prethodni dan, a manji je i udio pozitivnih testova, a deset preminulih i  2.631 novozaraženih bilanca je četvrtog vala epidemije u Sloveniji u zadnja 24 sata.

Sa 7.315 PCR testova potvrđen je 2.631 slučaj zaraze infekcija novim koronavirusom ili 36 posto, dok je dan ranije bilo rekordnih 3.166 novih infekcija, uz 38 posto pozitivnih testova.

Zbog sve većeg pritiska epidemije na zdravstveni sustav ministar zdravstva Janez Poklukar sastaje se danas s direktorima 15 bolnica s covid odjelima, s ciljem da se dogovori povećanje broja kreveta na običnim i intenzivnim covid odjelima.

Sadašnji su kapaciteti tih odjela već 92 posto zauzeti, pa će se povećati s 390 mjesta na 428 na običnim odjelima, no kritično je stanje na intenzivnima, gdje također treba povećati broj raspoloživih kreveta.

Poklukar je u srijedu na konferenciji za novinare dramatično upozorio da Sloveniji zbog negativnog epidemiološkog trenda prijeti "scenarij poput Bergama" te da raspoloživa mjesta na intenzivnim odjelima s najrizičnijim pacijentima također treba hitno povećati na 155 kreveta.

Teoretski bi se ti kapaciteti u idućim danima, kad se očekuje velik priljev novih bolesnika, dodatno trebali povećali, što znači da će zdravstvene djelatnike za te zadaće trebati preusmjeriti s drugih odjela pa neće biti anesteziologa za druge operacije, upozoravaju u bolnicama.

Ako se broj novozaraženih ovaj i idući tjedan ne smanji i na intenzivnim odjelima broj oboljelih prijeđe 160, bit će potreban "djelomičan lockdown", što nitko ne želi, najavljuju iz vlade.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je trenutno  23.748 aktivnih zaraza koronavirusom, 14-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika popela se na 1.125 infekcija.

U zadnja 24 sata hospitalizirano je novih 87 pacijenata, dok ih je 56 otpušteno kućama, pa je trenutno u bolnicama 547 bolesnika. Od toga  je trenutno 131 na intenzivnom liječenju, a još deset pacijenata je umrlo, prenosi Hina.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo