8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

25.10.2021 / 18:08 Politika -

Džaferović i Komšić razgovarali sa komandantom EUFOR-a u BiH

Džaferović i Komšić razgovarali sa komandantom EUFOR-a u BiH
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajora Alexandera Platzera.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na aktivnosti koje preduzima EUFOR u provođenju vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Džaferović dao je punu podršku misiji Althea, naglasivši da međunarodne vojne snage, kao sastavni dio Daytonskog sporazuma, daju esencijalan doprinos očuvanju i osnaživanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o EUFOR-ovoj vježbi „Brzi odgovor 21“, koja je provedena u saradnji s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o nedavno potpisanom Planu obuke i saradnje između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a, u kojim su definirane buduće zajedničke aktivnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić primio generalbojnika Platzera, zapovjednika EUFOR-a u BiH



Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas generalbojnika Alexandera Platzera, zapovjednika EUFOR-a u našoj zemlji.

Sugovornici su razgovarali o aktivnostima i značaju misije EUFOR-a u Bosni i  Hercegovini, s akcentom na operaciju ALTHEA. Predsjedatelj Komšić je pozdravio  nedavnu odluku Vijeća za vanjske poslove EU kojom je data puna potpora nastavku operacije ALTHEA u našoj zemlji, te je istaknuo da se nada da će tu odluku u studenom potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a.

Predsjedatelj Komšić je spomenuo nedavno održanu vježbu „EUFOR brzi odgovor 2021“ u kojoj su sudjelovale i Oružane snage Bosne i Hercegovine  ocijenivši je uspješnom. Zahvalio se misiji EUFOR-a na njihovom dugogodišnjem angažmanu posvećenom sigurnom i stabilnom okruženju u našoj zemlji, te razmjeni iskustva i znanja iz područja obrane, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo