10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.10.2021 / 11:37 KORONAVIRUS - Covid-19

Kina će vakcinisati djecu od tri do 11 godina protiv koronavirusa

Kina će vakcinisati djecu od tri do 11 godina protiv koronavirusa
Foto: FENA

Djeca od tri godine počet će primati vakcinu protiv COVID-19 u Kini, gdje je 76 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano, a vlasti provode politiku nulte tolerancije prema epidemiji.

Lokalne gradske i pokrajinske vlade u najmanje pet provincija najavile su posljednjih dana da će se djeca u dobi od tri do 11 godina morati vakcinisati, prenosi AP.

Proširenje kampanje vakcinacije dolazi u trenutku kada Kina poduzima nove mjere kako bi pokušala suzbiti i najmanje širenje virusa. Gansu, sjeverozapadna pokrajina koja je uveliko ovisna o turizmu, zatvorila je u ponedjeljak sva turistička mjesta nakon što je zabilježila nove slučajeve COVID-19. Stanovnicima u dijelovima unutrašnje Mongolije naređeno je da ostanu kod kuće zbog tamošnje epidemije.

Nacionalni zdravstveni institut izvijestio je da je u posljednja 24 sata otkriveno 35 novih slučajeva lokalnog prenosa, od kojih četiri u Gansuu. Još 19 slučajeva koronavirusa je u regiji unutrašnje Mongolije, dok su ostali zabilježeni po cijeloj zemlji.

Kina je tokom pandemije primjenjivala mjere karantina i obavezno testiranje na virus te je u velikoj mjeri iskorijenila slučajeve lokalne infekcije, a u potpunosti je vakcinisala 1,07 milijardi ljudi od 1,4 milijarde ukupne populacije Kine.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo