7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

25.10.2021 / 10:26 Politika - Protesti u Sarajevu

Građani poručuju Schmidtu: Zaustavite one koji ugrožavaju mir

Građani poručuju Schmidtu: Zaustavite one koji ugrožavaju mir
Foto: Vijesti.ba

"Zaustavite one koji ugrožavaju mir, odgovarat ćete za nedjelovanje", jedan je od brojnih transparenata koji su jutros ispred zgrade OHR-a u Sarajevu razvili građani, zahtijevajući od visokog predstavnika Christiana Schmidta da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Mirni protesti, koji su započeli oko 10 sati, organizovani su zbog aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost.

Građani drže transparente na kojima piše: "Herr C. Schmidt, ili radite, ili odlazite", "Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije", "Ustav (država) Bosne i Hercegovine i Njemačke se jednako moraju poštovati".

"Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno zahtjeve da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite države BiH", navedeno je u pozivu na proteste.

U zahtjevima se navodi da građani BiH daju punu podršku visokom predstavniku da osigura vladavinu prava u BiH i koristi sva svoja ovlaštenja, uključujući i "Bonske ovlasti", kako bi osigurao poštivanje Aneksa 4 (Ustav BiH) i svih zakona donesenih u skladu sa tim Ustavom.

Narednim zahtjevom od visokog predstavnika traži se da stavi van snage sve one odluke i zakone institucija koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH.

"Zahtijevamo da visoki predstavnik sankcionira sve one političare i političke stranke koje svjesno siju strah i šire paniku među građanima, a posebno one koji se kriju iza institucija puput Narodne skupštine RS.

Smatrat ćemo odgovornim visokog predstavnika i institucije međunarodne zajednice ukoliko budu vodili ili sponzorisali političke pregovore kojima bi se izvršila trgovina između vladavine prava (Ustava BiH, odluka Ustavnog suda BiH kao i međunarodnih sudova) i političkih dogovora kojima bi se amnestirali političari koji otvoreno krše Dejtonski sporazum i blokiraju rad institucija BiH.

Građani BiH pozdravljaju podršku političkih grupacija iz Evropskog parlamenta i njihove zahtjeve upućene visokom predstavniku od 21. oktobra 2021. godine", navodi se u zahtjevima okupljenih građana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo