2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

25.10.2021 / 08:10 Politika - 'Vulin iz HDZ-a'

Čavari je Inzko korumpiran, a poteze razvaljivanja države iz RS razumije

Čavari je Inzko korumpiran, a poteze razvaljivanja države iz RS razumije
Foto: Vijesti.ba

HDZ-ov predsjednik FBiH Marinko Čavara je odgovarajući na pitanje o aktuelnoj situaciji rekao da apsolutno nije dobro ovo što se događa.

- Razumijem predstavnike Republike Srpske koji žele zaštititi njene interese ukoliko institucije države su u službi jedne stranke, jednog čovjeka, i da traže način kako se zaštititi. Nije dobro da dolazimo u situaciju da se udaljavamo od mogućnosti za dogovor i da sinergijski djelujemo u izgradnji pravne države. Treba da se vratimo na razgovore i razgovaramo kako riješiti ključne probleme, pa i pitanje nadležnosti da li se mogu vratiti, ali to je pitanje za pravne stručnjake, nije za mene, rekao je Čavara za Nezavisne.

On je čak poručio da veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio, kako kaže, čudnu odluku za koju Čavara ne vidi koji je smisao i svrha  u odnosu na puno toga drugog što je trebao uraditi, a pogotovo da donosi zakon, to je po Čavari - apsolutno neprihvatljivo. 

- Znači, ukoliko imamo demokratski izabranu  vlast koja može donositi zakone, onda tu visoki predstavnik nema šta raditi, osim ako nije  korumpiran i to stvara dilemu kod svih nas, zašto je to uradio, dan-dva prije odlaska, što nema nikakve logike. S druge strane, ne možete optužiti bilo koga  za ovu situaciju. Teško je to reći ko je kriv. Međutim, puno je manje važno tražiti krivca, treba uložiti energiju u traženje mogućnosti postizanja dogovora o ključnim pitanjima u BiH. Prvenstveno, o stabilizaciji odnosa, izbornoj reformi, provođenju odluka Ustavnog suda BiH, provođenju odluka iz Strazbura i svemu onome što je potrebito donijeti kako bi se relaksirali odnosi između konstitutivnih naroda, kaže Čavara.

Rekao je da još nemamo jedinstven pogled o onome što se dešavalo na prostoru BiH.

- Takva isključivost po bilo kom pitanju i inzistiranje na jednoj istini, a imamo "tri istine", apsolutno je bilo nepotrebno takvo nešto  donositi. To nam u BiH ništa nije riješilo, nego je samo prouzrokovalo dodatne probleme. Ako se visoki predstavnik rukovodio time da donese probleme, onda treba da se zapitamo kakve su njegove namjere, zbog čega je to uradio? Raščišćavanje prošlosti u detalje samo nas može dovesti u nove sukobe, naveo je Čavara.


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo