10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.10.2021 / 23:21 Svijet - Washington

Agenti FBI-a upali u dom ruskog oligarha Olega Deripaske

Agenti FBI-a upali u dom ruskog oligarha Olega Deripaske
Foto: Vijesti.ba
Agenti američkog Federalnog istražnog biroa proveli su u utorak "aktivnosti provođenja zakona" u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Agenti su izvršavali "sudski ovlaštene aktivnosti provođenja zakona", rekao je glasnogovornik agencije. Dužnosnici nisu dali nikakve dodatne informacije o okolnostima njihove prisutnosti niti bilo kakve informacije o potencijalnim istragama u vezi s Deripaskom, prenosi Associated Press.

Bogati Rus koji je zaradio svoj novac u poslu s aluminijem bliski je Putinov saveznik i više je puta spomenut u izvještaju posebnog savjetnika Roberta Muellera o miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

Deripaska je također imao veze s Paulom Manafortom, bivšim predsjednikom kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u okviru Muellerove istrage osuđen za osam finansijskih prekršaja. Manaforta je Trump kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija, pod Trumpovom administracijom, također je ukinulo finansijske sankcije za tri kompanije povezane s Deripaskom. Dužnosnici su tada rekli da su to učinili jer je Derapaskin izravni i neizravni udio u tri kompanije smanjen do te mjere da više nema kontrolu nad njima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo