7°C
Mostar 8°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.10.2021 / 08:10 Politika - Reakcije

Serwer: Dodik kreće u pokušaj sticanja nezavisnosti

Serwer: Dodik kreće u pokušaj sticanja nezavisnosti
Daniel Serwer / Arhiv
‘A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali… Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice’, kaže profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer.

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer kaže da su dešavanja pri Vijeću sigurnosti UN-a [tokom rasprave o Kosovu] bila prilično dramatična. Kaže da ima malo povjerenja i malo poštovanja između dviju strana i da su lažne optužbe ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića bile pretjerane. Kaže da Kosovo traži izvinjenje od Srbije i neće posustati:

“Osmani neprestano inzistira na tome da Srbija preuzme odgovornost za štetu koju je učinila za vladavine Miloševića. Čini se da postoji velika razlika u Kurtijevoj vladi – oni sada nisu voljni da budu utišani po pitanju onoga što je Srbija učinila u prošlosti ili da to zanemare. Naprotiv, oni žele da čuju izvinjenje za to, a još ga nisu čuli.”

Serwer kaže da “prijetnja daljnje eskalacije na Kosovu gotovo 100 posto dolazi od Srbije, jer Kosovo zaista nema pravu vojsku, čak i da ima vojsku, nije vojska koja bi mogla da se bori sa vojskom Srbije.”

Smatra da u BiH Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe.

“[Milorad] Dodik očigledno priprema svoje policijske snage i čak, kad je riječ o srpskom dijelu vojske, priprema ih za neku vrstu borbe ukoliko odluči da je došlo vrijeme da se krene u pravcu nezavisnosti. A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali.”

Serwer kaže da postoji ozbiljan rizik za sukob u BiH.

“Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice i vrlo dobro se sjeća da je bilo potrebno tri i po godine krvoprolića prije nego što je međunarodna zajednica intervenisala tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini – i to se dogodilo u vrijeme kada su Amerikanci mogli manje-više učiniti što su željeli, a što više nije slučaj. Mislim da postoji ozbiljan rizik za sukob u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to neće biti dug sukob, i da Dodik neće uspjeti u svojim namjerama, ali on se kreće jasno u pravcu pokušaja sticanja nezavisnosti.”


(Vijesti.ba / Al Jazeera)

Izdvajamo