10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.10.2021 / 16:13 BiH - Reis i kardinal

Kavazović i Puljić pozvali na dijalog i smirivanje tenzija

Kavazović i Puljić pozvali na dijalog i smirivanje tenzija
Foto: Vrhbosanska nadbiskupija
Dotaknuli su aktualne situacije u zemlji koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su se susreli vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Katoličke Crkve i Islamske zajednice za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti.

Vrhbosanski nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u tijeku te mu je zahvalio što je bio nazočan na njezinom otvorenju.



Također su se dotaknuli aktualne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine. Osobito su istaknuli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava. Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo