10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

01.10.2021 / 21:07 Regija - Priština

Vlasi: Srbija će jednog dana priznati nezavisnost Kosova

Vlasi: Srbija će jednog dana priznati nezavisnost Kosova
Azem Vlasi / Vijesti.ba
Advokat i poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi ne očekuje da će u skorije vrijeme doći do okončanja dijaloga Beograda i Prištine zbog toga što su pozicije strana udaljenije nego što su bile, ...

... ali smatra da će Srbija jednog dana priznati nezavisnost Kosova, a da je nepoznanica pod kojom vlašću će to učiniti.

Vlasi je za Kosovo onlajn rekao da smatra da bi trebalo intenzivirati dijalog i da bi što prije trebalo da dođe do međusobnog priznanja, kojim će se normalizovati odnosi Kosova i Srbije, a istovremeno i unaprijediti položaj tamošnje srpske zajednice.

“Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore, neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će se to desiti, a pod kojom vlašću, ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova pre svega znači normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvijek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osjećaju dobro”, rekao je Vlasi.

On je poručio da bi Srbija upravo zbog kosovskih Srba trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Ocijenio je da Srbija vodi uzaludnu bitku jer „ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države“.

“Srbija od ometanja Kosova nema nikakvu korist, osim što ostavlja gorčinu u međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubedi da ima neku korist od toga što će trčkarati po svijetu, da neke male zemlje ubijedi da stopiraju priznanje Kosova, a ima štetu, jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom“”, rekao je on.

Vlasi smatra da Srbija naročito ne bi trebala da blokira članstvo Kosova u regionalnim i svjetskim organizacijama.

”Kosovo bi trebalo da se kandiduje za članstvo u međunarodnim organizacijama, prije svega u Unesko i Interpol. Sa članstvom u Unesku Kosovo bi preuzelo i međunarodne obaveze da se brine o srpskom kulturnom nasljeđu i religijskim spomenicima, a članstvo u Interpolu podrazumijeva saradnju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala”, zaključio je Vlasi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo