9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

28.09.2021 / 15:44 Magazin - Savjeti

Recite zbogom lošim životnim navikama uz samo 3 alternative za bolji život

Recite zbogom lošim životnim navikama uz samo 3 alternative za bolji život

Razmišljate li o tome da budete više fizički aktivni? Pokušali ste izmijeniti svoje prehrambene navike nabolje? Ili ste sa svim tim počeli, ali vam je teško nastaviti?

Stare navike sporo umiru, a njihovo mijenjanje proces je koji ima nekoliko faza. Ponekad je potrebno vremena da promjene prerastu u navike, a na tom putu ćete se sigurno suočiti i sa preprekama. No, ako ih se budete pridržavali dovoljno dugo, mogu postati dio vaše rutine, poboljšati i očuvati i vaše i zdravlje vaše okoline.

Većina stručnjaka insistira na ‘ne smije se’ i ‘prestanite’, ali kada se nađemo pred takvim izborom teško se pridržavati savjeta, naročito kada se radi o stvarima koje volimo ili koje su dio našeg života jako dugo. Ali šta ako bismo se fokusirali umjesto na ‘ne smije se’ i ‘prestanite’, na ‘uvedite provjerene alternative’ i ‘informirajte se’?

Stručnjaci uvijek navode da čak i male promjene ili zamjena navika onim dokazano boljim u ishrani i općenito životnom stilu vode skoro momentalnim poboljšanjima i da je svaka sitnica koju promijenite na bolje velika prednost za vaše zdravlje.

Donosimo u nastavku tri osnovne navike koje trebate što prije promijeniti.

1. Ishrana

Ne moramo govoriti o tome koliko su štetni šećer, bijelo brašno i sol. Ne moramo govoriti ni koliko je teško odreći se svega ovoga, naročito ako pokušate to uraditi odjednom. Kriza izazvana nedostatkom šećera ili proizvoda od bijelog brašna poznata je uglavnom svima koji su se ih odrekli, a svaki obrok bez soli, bar u početku, bljutav je i neukusan. Umjesto totalnog, naglog odricanja, uvedite postepene promjene. Stavljate dvije kašikice šećera u kafu? Stavite jednu. Jela solite sa pola mjere manje nego inače. Bijelo brašno pomiješajte sa zdravijim raževim ili integralnim. Postepeno smanjujte količine šećera, brašna i soli u vašoj ishrani i zamijenite ih boljim alternativama: stevijom, kinojom, ili mješavinom začina. Prve rezultate ćete vidjeti nakon samo nekoliko dana, vjerujte.



2. Pušenje

Sve je veći pritisak društva na pušače da se odreknu ove štetne navike, koja ne utječe samo na njih, nego i na okolinu. Još prije 40-ak godina naučnici su utvrdili da je problem kod pušenja u sagorijevanju, jer se time oslobađa više od 6.000 štetnih tvari, od kojih je njih skoro 100 kancerogeno. U posljednje vrijeme, zahvaljujući razvoju nauke i zainteresiranosti duhanske industrije da osigura alternative klasičnim cigaretama, pojavili su se uređaji, kao što je IQOS kompanije Philip Morris, koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan. Svi koji iz nekog razloga ne mogu prestati pušiti, konzumiranjem ovog uređaja praktično ne proizvode dim i time drastično smanjuju štetu po sebe i okolinu. Za ovaj proizvod je čak i Američka agencija za hranu i lijekove u julu prošle godine potvrdila da je informiranje potrošača o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korištenja IQOS-a u skladu s promocijom javnog zdravlja.



3. Kretanje

Američko udruženje kardiologa preporučuje minimum 30 minuta umjerene aktivnosti (brzo hodanje) pet dana sedmično ili 25 minuta vježbe visokog intenziteta (trčanje) tri puta sedmično. Može izgledati skoro nemoguće da u svoj prezauzeti raspored uvrstite još i ovo, ali počnite polako. Umjesto da se dovezete automobilom do posla, parkirajte malo dalje, pa pješačite. Izađite iz lifta dva kata niže od onoga na koji idete. Ili iskoristite pauzu za reklame u toku filma da uradite neku od fizičkih vježbi. Zapamtite, ovo je trka na duge staze i svaki napor se računa.



Kako osigurati da se trajno držite promijenjenih navika? Osluškujte svoje tijelo, savjete stručnjaka prilagodite sebi i svojim prilikama, jer vi ipak najbolje znate šta djeluje na vas pozitivno. Ne budite strogi prema sebi, čak i ako se vratite navikama za koje ste mislili da ste ostavili iza sebe, pokušajte razmisliti zašto niste uspjeli, i probajte ponovo.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo