1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać -1°C

28.09.2021 / 14:58 Magazin - Posebno djelo

Objavljena šesta knjiga "Mostar moj grad": Istinska čitanka o gradu na Neretvi

Objavljena šesta knjiga "Mostar moj grad": Istinska čitanka o gradu na Neretvi

U prelijepom ambijentu bašte Instituta Yunuz Emre, u neposrednoj blizini Starog mosta, sinoć je održana promocija Šeste knjige iz edicije "Mostar moj grad".

Promotori su bili Prof.dr. Alija Pirić, Josip Muselimović, Milan Račić, Hamica Ramić i Ibro Rahimić, a svoj muzički doprinos ovoj interesantnoj večeri dao je Adnan Pajević.

U ime izdavača i domaćina ove promocije, direktor mostarske izdavačke kuće "IC štamparija", Ibro Rahimić, na početku je istakao kako i ova edicija i ovaj interes za nju dokazuje da digitalno vrijeme jeste ugrozilo izdavačku djelatnost, ali da će uvijek biti onih koji radije čitaju štampane knjige.

Ovo je istinska čitanka o Mostaru. Poručio je onima koji kreiraju današnji život u ovom Mostaru da dobro prouče “Mostar moj grad“ i iz ovih knjiga izvuku pouke, te tako ovaj grad učine boljim mjestom življenja za sve njegove stanovnike.

U tom smislu o vrijednosti ove edicije govorio je i Prof.dr. Alija Pirić: "Nema nikakve sumnje da su mostarski pregaoci koji su pokrenuli izdavački projekat Mostar, moj grad znali onu maksimu kako grad gradom čine ljudi i zato u svakoj knjizi ove edicije imate dvadesetak tekstova vrsnih pisaca, koji u svojim romantičarsko-poetskim ali i historijsko preciznim nadahnućima, evociraju uspomene na istorijske događaje, toponime, arhitekturu i ono što je najvažnije ljude koji su u Mostaru živjeli, doprinosili na raznim poljima od poezije i slikarstva sve do revolucionarnog i uopće kulturološkog prinosa ugledu i renomeu Mostara, mediteranskog bisera Hercegovine".

Veoma nadahnuto o knjigama "Mostar moj grad" govorio je poznati mostarski odvjetnik Josip Muselimović.

"Mostar je živo vrelo renesansnih ljudi, znanstvenika i filozofa, književnika i pjesnika, umjetnika i sportista. To je od prirode povlašten grad nad kojim danju i noću vlada neobična svjetlost i u kome se - kako piše nobelovac Ivo Andrić -brže hoda, lakše diše i bolje misli. Kada su u Stambolu pitali Šejh Juju, najumnijeg čovjeka Porte, zašto se nije vratio, odgovorio je - zato što Glas Svevišnjeg dolazi iz Mostara i što otud sunce izlazi Kada čovjek u miru prelista prvu, drugu, treću, četvrtu, petu i vidi što će se naći u debelim koricama šeste po redu monografije, mora zaključiti da je nad Hamicom Ramićem, kao priređivačem i urednikom, te IC štamparijom, kao izdavačem, zavladala neobična svjetlost i energija koje su ih dovele do ovog jedinstvenog pothvata. Na slavu Grada i njegove stoljetne historije", kazao je Muselimović.

Svoje utiske podijelio je i Milan Račić koji, kad je pročitao prvu knjigu iz ove edicije, sam sebe pitao: Hoće li biti nastavka ove predivne mostarske priče?

"I evo, stigli smo do šestog izdanja ovog istorijskog poduhvata, uvjeren da ćemo, jer to do sada napisano i objavljeno zaslužuje, ubrzo dokučiti i dvocifreno novo izdanje. Zbog toga najtoplija preporuka za sve dobre ljude, mostaroljubce posebno, da pročitaju i ovu šestu knjigu o Mom Mostaru i zahvalnost izdavaču, uredništvu i svima koji su, u ovoj i prethodnih pet, na najbolji način predstavili svoj grad, njegove najbolje ljude, istoriju, karaktere, ljepotu i dušu juga...", rekao je Račić.

Inače, kako je naglasio sam autor ovog izdavačkog projekta, urednik i priređivač, Hamica Ramić, koncept svake knjige iz ove edicije, pa tako i ove Šeste je isti, to je uvijek u biti zbirka tekstova o Mostaru.

Iz njegove starije i novije istorije, o njegovim poznatim građevinama, lokalitetima, o nekim njegovim simbolima, o doživljajima putopisaca koji su ga posjećivali, te o poznatim i uglednim pojedincima iz različitih oblasti javnog i društvenog života Mostara, koji su u ovom gradu ostavili trajan pečat, sve to u interesantnim i dokumentovanim pričama, kako onih starijih autora, tako i savremenika.

U dosadašnjih šest knjiga objavljeno je ukupno 132 teksta, od čak 105 autora.



(Klix)

Izdvajamo