27.09.2021 / 09:45 Svijet - Slijede pregovori

DW: Poker oko formiranja vlade Njemačke

DW: Poker oko formiranja vlade Njemačke
Foto: DW

Iako su socijaldemokrati i službeno pobijedili, još nije jasno ko će biti novi kancelar. I Olaf Scholz i Armin Laschet žele formirati vladu.

Njemačka štampa u prvim reakcijama piše o pokeru koji slijedi u pregovorima.

„Scholz i Laschet se prepiru oko kancelarskog ureda. Ipak ko će voditi novu vladu odlučuju male stranke", piše Spiegel.

„Izborni rezultat je veliki uspjeh za Olafa Scholza i socijaldemokrate. No, put do kancelarskog ureda je još dug put", piše Spiegel.

List dalje navodi kako Kršanskodemokratksa unija mora prihvatiti povijesne gubitke sa svojim kandidatom za kancelara Arminom Laschetom. „Ipak, CDU i CSU se nadaju da će vlada. Drsko", pita se Spiegel. „Prema unutarstranačkoj logici ni u kojem slučaju", piše list.

„Olaf Scholz je iznenađenje je ovih izbora. Prije nekoliko mjeseci socijaldemokrati su u ispitivanjima javnmog mnijenja još uvijek imali oko 15 posto. A sada? SPD je prema prognozama ispred Unije i u svakom slučaju u odnosu na izbore prije četiri godine ostvario znatan dobitak – na tome SPD temelji svoje pravo na kancelarski ured. No hoće li Scholz biti i kancelar potpuno je otvoreno", piše Spiegel.

„Jedno je sigurno: ovo je za Uniju neusporediv debakl. CDU i CSU nikada nisu tako loše prošle na saveznim izborima. Ovo je uveliko debakl Armina Lascheta, koji tijekom izborne kampanje dugo nije uspio dokazati da je podoban za kancelara. Zeleni i FDP zajedno su u poziciji moći", piše Spiegel i zaključuje zeleno-žuti centar odlučuje hoće li vladati Unija ili SPD.

Gubitnik želi biti kancelar

„Gubitnik želi biti kancelar", naslov je u listu Die Zeit koji piše da „Armin Laschet želi funkciju kancelara iako je Unija izgubila izbore."

„Laschet sada mora učiniti sve kako bi postao privlačniji partner od SPD-a. To je Uniji već nekoliko puta osiguralo vlast, čak i onda, kada je kao i sada, matematička većina bila moguća protiv nje. Helmut Kohl uvjerio je FDP da otpiše socijalno-liberalnu koaliciju. U 2005. i 2013. crveno-crveno-zeleno bi imala većinu. Oba puta SPD je radije otišao ka CDU i CSU", piše Die Zeit.

Junak koji se zove Olaf, piše Sueddeutsche Zeitung.

„Mnogi glasači nisu glasali za socijaldemokrate, već za njihovog kandidata za kancelara. Stranka mora biti toga svjesna dok pregovara o semafor koaliciji (crveno-žuto-zelena koalicija – op. red.). S kandidatom Olafom Scholzom, stranka za koju se činilo da se pomirila za gubitkom važnosti postala je politička snaga koja želi ponovno vladati – i to kao stranka iz kojeg potiče kancelar", piše Suedeutsche.

La Olaf talas ili Last-Minute Laschte?, naslov je u listu Bild.

Bild piše da prvi rezultati izbora šalju signal: „Svako ko je mislio da će nakon izbora biti tiše, jako je pogriješio!", piše list i zaključuje kako su Zeleni i Bild u obje konstelacije na vlasti. „Samo je kancelar u oba slučaja drugi."


(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo