8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

23.09.2021 / 16:19 BiH - Predsjednik Kluba Bošnjaka

Tabaković očekuje da će Ustavni sud uvažiti zahtjev klubova Bošnjaka i Hrvata

Tabaković očekuje da će Ustavni sud uvažiti zahtjev klubova Bošnjaka i Hrvata
Foto: Arhiv

Na sjednici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) donijeta je Odluka o pokretanju zaštite vitalnogpredsjednik Kluba Bošnjaka nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Potvrdio je to Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković pojašnjavajući da su to učinili budući da je u pitanju diskriminatorski zakon po nesrbe i nesrpski jezik u tom bosanskohercegovačkom entitetu, a njime se ujedno krše Ustav RS-a i Ustav Bosne i Hercegovine.

- Ustav jasno definira da su ravnopravna pisma i ćirilica i latinica te da su u upotrebi jezik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda - dodao je Tabaković ujedno ocjenjujući da je na djelu sistemska diskriminacija.

Prema proceduri apelacija će biti upućena i Ustavnom sudu RS-a te se očekuje da on prihvati njihov zahtjev i stavi sporni zakon van snage, ali ukoliko se to ne dogodi apelacija će biti upućena i Ustavnom sudu BiH.

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a danas je također održao sjednicu i odlučio zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa što je prvi put da je u ovom sazivu postignut konsenzus da se stavi veto na taj zakon, što je pohvalno, naveo je Tabaković.

Izrazio je uvjerenje da će time Ustavni sud RS-a imati više argumentacije da prihvati ovaj zahtjev, budući da Tabaković smatra da je takav zakon bilo potpuno nepotrebno donositi.

- To je iskorišteno za dizanje tenzija i skretanje pažnje sa sve težih životnih uvjeta građana na području Republike Srpske. Kada nemate ništa drugo za ponuditi onda se poseže za zakonima koji dižu tenzije i diskriminiraju druge i drugačije, a u konačnici niti ko imao bilo šta protiv ćirilice niti srpskog jezika - kaže Tabaković.

Smatra da je time napravljena još jedna nepotrebna predstava za javnost u režiji vladajuće partije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali za njega su glasali i svi poslanici iz opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Entitetska skupština na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, usvojila je Prijedlog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, a predviđene su i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo