7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.09.2021 / 15:10 BiH - Naše plate nisu poslaničke

Zaposleni u institucijama BiH najavili protest

Zaposleni u institucijama BiH najavili protest
Foto: Arhiv
Zaposleni u državnim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) najavili su protest za ponedjeljak, 20. septembar, u Sarajevu.

Kao razloge protesta, između ostalog, navode to što nemaju potpisan kolektivni ugovor i što prema budžetu koji je upućen u dalju proceduru imaju osnovicu za obračun plate od 475,69 KM (237,85 evra), za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i da im ugrožava preživljavanje.

U saopštenju takođe navode da su nezadovoljni zbog "dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice".

Sindikalci u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Salih Karčić zaključuju da oni "nisu parlamentarci čija su mjesečna primanja između 6.000 KM (3.000 evra) i 8.000 KM (4.000 evra)".

Iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH saopšteno je da će protest biti održan od 11 do 12 sati ispred zgrade državnog parlamenta.

Treći protest ove godine

Državni službenici i zaposlenici u institucijama BiH, njih oko stotinu, okupili su se 7. juna ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu tražeći povećanje plata, i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Tada su govorili kako su plate državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou niže za 20 ili 30 odsto u odnosu na plate službenika na nižim nivoima vlasti, na entitetskom i kantonalnom nivou.

Protestovalo se i u martu, kada su na protestima bili i policijski službenici koji su htjeli da iskažu nezadovoljstvo zbog odluke Predsjedništva BiH da odbije Nacrt budžeta sa izmijenjenom osnovicom za obračun plata, ali i zbog drugih problema sa kojim se policijski službenici suočavaju dugi niz godina.

U institucijama Bosne i Hercegovine radi 6.000 državnih službenika i zaposlenika.

Trenutno je državni parlament u blokadi, jer političari iz bh. entiteta Republika Srpska ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Zbog ove blokade, BiH ne može da usvoji budžet i ugrožen je finansijski aspekt funkcionisanja državnih institucija.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo