7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.09.2021 / 09:48 Svijet - Mađarski premijer

Orban: Mađarska mora ostati u EU zbog pristupa jedinstvenom tržištu

Orban: Mađarska mora ostati u EU zbog pristupa jedinstvenom tržištu
Foto: Agencije

Mađarski premijer Viktor Orban je poručio da Mađarska mora ostati članica Evropske unije kako bi osigurala stalan pristup njenom jedinstvenom tržištu.

On je rekao da je Mađarska među posljednjim zemljama koje bi napustile blok u slučaju dezintegracije. Istakao je da je za Mađarsku glavni razlog ostanka u EU nije novac koji dolazi iz Brisela.

Prema njegovim riječima, ovosedmična prodaja duga pokazala je da Mađarska finansijski stoji na čvrstom tlu.

"Ako pogledate cijelu godinu, iz Brisela dobijamo više novca nego što plaćamo. Ali ako oduzmete iznos novca koji zapadne kompanije vraćaju iz zemlje svake godine, saldo je negativan", naglasio je Orban za državni radio.

On je napomenuo da je Unija važna za Mađarsku jer joj pruža tržište.

"Moramo se zauzeti za EU ​​i ostati u njoj. Zato kažem bez obzira na to kako škripi i pucketa, mi ćemo biti među rijetkima koji su još uvijek u Uniji i ako se blok raspadne", naveo je on.

Orban, koji se sljedeće godine suočava sa novim izborima, iskoristio je stopu korporativnog poreza od devet posto da privuče velika ulaganja u automobilski i proizvodni sektor koji su podigli privredni rast i zaposlenost, pomažući mu da stekne imidž snažnog ekonomskog upravljanja.

Mađarski premijer dodao je da će ovogodišnji privredni rast vjerovatno premašiti 5,5 posto, otvarajući put nizu mjera za podršku ključnim glasačkim grupama uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani na proljeće 2022. godine.

Mađarska i Poljska sukobile su se s Briselom oko pitanja koja se kreću od prava LGBT osoba do slobode štampe. Evropska komisija pokrenula je u julu pravni postupak protiv ove dvije države zbog mjera za koje kaže da diskriminišu LGBT osobe.

Mađarska državna agencija za dug (AKK) prikupila je ove sedmice ekvivalent od 4,4 milijarde eura na globalnim tržištima, daleko više nego što se očekivalo radi pokrivanja vjerovatnog kašnjenja novca EU za oporavak od pademije koronavirusa.

Orban će se na inauguracijskom jesenjem zasjedanju parlamenta u ponedjeljak, 20. septembra, obratiti zastupnicima u vezi sa planovima vlade.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo