-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

17.09.2021 / 08:49 KORONAVIRUS - Odluka parlamenta

Nizozemska: Samo s Covid propusnicama u ugostiteljske objekte i ustanove kulture

Nizozemska: Samo s Covid propusnicama u ugostiteljske objekte i ustanove kulture

Nizozemska će od 25. septembra zahtijevati dokaz o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus za ulazak u barove, restorane, muzeje, pozorišta i druge ustanove kulture.

Tijesna većina nizozemskog parlamenta sinoć je odbacila prijedlog kojim se poziva vlada da promijeni mišljenje o usvajanju Covid propusnice, nakon što je premijer Mark Rutte izjavio da je to potrebno kako bi se spriječio novi talas pandemije.

"Još smo u opasnoj situaciji. Ako to ne učinimo, to bi donijelo velike rizike", rekao je Rutte tokom burne rasprave u parlamentu.

Protivnici iz čitavog političkog spektra doveli su u pitanje potrebu za uvođenjem Covid propusnica, za koje mnogi tvrde da je samo trik za stimulisanje vakcinacije, uprkos stalnim obećanjima vlade da vakcinacija nikada neće biti obavezna.

Prema zvaničnim podacima, skoro 72 posto od 17,5 miliona Nizozemaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Iako su ankete pokazale da većina građana podržava tu mjeru, oni koji odbijaju da se vakcinišu usprotivili su se uvođenju propusnica.

Uvođenje propusnica naišlo je i na negodovanje ugostitelja, a mnogi barovi i restorani već su rekli da neće sarađivati.

Dnevni broj registrovanih osoba koje su pozitivne na koronavirus u Nizozemskoj smanjen je na 2.000, dok je 600 pacijenata na liječenju u bolnicama.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo