8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.09.2021 / 20:51 Svijet - "AUKUS"

Sporazum između SAD-a, Velike Britanije i Australije,'nož u leđa' za Francusku

Sporazum između SAD-a, Velike Britanije i Australije,'nož u leđa' za Francusku

Službeni Pariz je u četvrtak reagirao na novi indo-pacifički sigurnosni savez između Velike Britanije, SAD-a i Australije nazvavši ga ,,nožem u leđa".

Partnerstvo okrunjeno sporazumom pod akronimom "AUKUS" objavili su prethodnog dana Washington, Canberra i London radi suprotstavljanja kineskom uticaju u tom dijelu svijeta, javlja EuroNews.

Australija će otkazati ugovor s Francuskom za nabavku podmornica kako bi od svojih novih partnera dobila one na nuklearni pogon. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, gostujući u četvrtak ujutro na radiju France, bio je izrazito ljut zbog te objave.

- To je nešto što jednostavno ne radite saveznicima - rekao je ministar. 

Dodao je da je to ,,nož u leđa Francuskoj i da je takva jednostrana, brutalna, nepredvidiva odluka slična onome što je gospodin Trump radio".

Naglasio je da je Francuska dobila ugovor za isporuku podmornica Australiji prije dvije godine i da ni SAD ni Velika Britanija nisu tada učestvovale u tenderskoj proceduri.

- S Australijom smo uspostavili odnos povjerenja i to povjerenje je iznevjereno. Ali ovdje priči neće biti kraj - upozorio je Le Drian.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da blok ,,nije bio informiran o potpisivanju sigurnosnog sporazuma   "AUKUS" u Indo-Pacifiku i to je shvatio kao znak da EU treba razviti vlastitu strategiju za tu regiju.

Evropska unija najavila je u četvrtak vlastitu strategiju za jačanje političkih i odbrambenih veza u Indo-Pacifiku samo dan nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija predstavile novi trostrani pakt.

Borrell je dodao da Brisel nije konsultovan u vezi sa sporazumom koji je nazvan "AUKUS".

- Žao nam je što nismo obaviješteni i što nismo bili dio ovih razgovora. Moramo preživjeti sami, kao što to rade i drugi - dodao je on. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo