7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

16.09.2021 / 17:16 Svijet - Predsjednik Evropskog vijeća

Michel: Povlačenje SAD-a iz Afganistana trebalo bi 'otvoriti oči Evropi'

Michel: Povlačenje SAD-a iz Afganistana trebalo bi 'otvoriti oči Evropi'
Charles Michel / Vijesti.ba
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da bi povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Afganistana trebalo "otvoriti oči Evropi".

"Ovaj događaj trebao bi biti od pomoći u jačanju naših geostrateških kapaciteta", rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Luksemburga Xaviera Bettela, javlja Anadolija.

Kako je kazao, povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Afganistana bi moglo navesti Evropsku uniju da ojača svoje geostrateške i geopolitičke kapacitete.

"Ono što se događa u Afganistanu trebalo bi nam otvoriti oči. Afganistansko pitanje trebalo bi nam omogućiti bližu saradnju u oblasti odbrane", istakao je Michel.

Michel je još dodao da je na Samitu lidera EU-a u junu predložio organiziranje Samita EU-a u martu 2022. godine na kojem bi fokus trebao biti na pitanjima odbrane i sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države (SAD) povukle su svoje trupe iz Afganistana 31. augusta.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad državom bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio Afganistan 15. augusta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo