8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.09.2021 / 15:56 Ekonomija - "Evora forum - A world for travel"

Ministrica Đapo učestvuje na međunarodnoj konferenciji o održivom turizmu

Ministrica Đapo učestvuje na međunarodnoj konferenciji o održivom turizmu
Foto: FENA
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo putem video linka učestvuje na prvoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj pitanju održivosti u turizmu "Evora forum - A world for travel", ...

... koja se 16. i 17. septembra održava u portugalskom gradu Evora, saopćio je Ured Federalne vlade za odnosu s javnošću pozivajući se na saopćenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Đapo predvodit će panel-diskusiju „Utjecaj turizma na okoliš“, posvećenu načinu na koji se može osigurati očuvanje okoliša te osigurati koegzistencija biodiverziteta i lokalne ekonomije.

Učešće ministrice Đapo, kao i održavanje pres-konferencije posvećene Bosni i Hercegovini, u okviru Foruma organizirano je uz podršku projekta „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam)“.

Učešćem na ovoj konferenciji ministrica Đapo će predstaviti nastojanja Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Federacija BiH i Bosna i Hercegovina osiguraju održiv razvoj turizma i adekvatno zaštite prirodne resurse, kao i da BiH bude prisutna na međunarodnoj turističkoj sceni.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, učesnici ove konferencije će imati priliku podijeliti ključna postignuća i izazove kako bi zajednički definisali pet ciljeva čija će implementacija ubrzati nepredak turističkog sektora.

Na ovom Forumu učešće su potvrdili ministri i državni sekretari turizma zemalja poput Francuske, Španije i Saudijske Arabije, zatim predstavnici privatnog sektora i više od 60 različitih medija koji će izvještavati o konferenciji (BBC, Al Jazeera, Travel Weekly, Deutsche Welle, Euro News i drugi).

Osim ministrice Đapo, učesnici panel-diskusije su bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai, direktor VINCI grupacije za regiju Portugal i Brazil Thierry Legionnaire, generalni direktor ogranizacije African Safari Camps Beks Ndlovu i osnivač kompanije Respire-Breathe Fabio Casilli, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo