9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

16.09.2021 / 14:31 Regija - Zagreb

Đukanović: 'Srpski svijet' umanjenica je za velikosrpsku politiku

Đukanović: 'Srpski svijet' umanjenica je za velikosrpsku politiku
Foto: PIXSELL
Pojam "srpski svijet" eufemizam je za velikosrpsku politiku, rekao je u četvrtak u Zagrebu crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon susreta s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo štiti "navodno ugrožena prava Srba" u drugim državama, rekao je Đukanović, kazavši kako to on čita kao "ugrožavanje suvereniteta" susjednih država.

Crnogorski predsjednik rekao je da tu procjenu temelji na iskustvu iz ratnih devedesetih kad su iz Beograda također pozivali "na zaštitu ugroženih prava".

"Ostalo znamo", naglasio je.

Nada se da se neće ponoviti scenarij od prije tridesetak godina te da je na njemu da upozori na "opasnu podudarnost" s današnjicom.

SPC je infrastruktura "Velike Srbije"

Komentirajući "srpski svijet", sintagmu koju koriste članovi srbijanske vlade predstavljajući je kao legitiman nacionalni interes Srbije, Đukanović je rekao da je to eufemizam za "Veliku Srbiju".

"To je identično onoj krilatici ‘Svi Srbi u jednoj državi’", smatra crnogorski predsjednik koji je Srpsku Pravoslavnu Crkvu nazvao "udarnom iglom velikosrpskog nacionalizma" i "jedinom prekograničnom infrastrukturom Velike Srbije" koja negira postojanje crnogorske nacije.

Đukanović je u Zagrebu rekao da iz Beograda dolaze "profašistički, velikodržavni projekti" koji se koriste lažima,.  

Crnogorski predsjednik stigao je u posjet Hrvatskoj usred rasta političkih i etničkih podjela u njegovoj zemlji, samo dan nakon što su oporbene crnogorske stranke, predvođenje njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS), pozvale na formiranje prijelazne vlade koja će raspisati parlamentarne izbore. I desetak dana nakon prijepornog ustoličenja novog crnogorskog mitropolita SPC- na Cetinju, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo