7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

15.09.2021 / 21:21 Ekonomija - Živinice

Džindić u kompaniji Termoglas: 150 zaposlenih radnika

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, u okviru posjete Rudniku Banovići i privrednom društvu Operator-Terminali Federacije BiH u Živinicama, posjetio i privatnu kompaniju Termoglas Živinice, koja je od prije dvadesetak dana promijenila lokaciju i sada se nalazi u poslovnoj zoni u Banovićima.

Džindić je izjavio Feni da je to firma koja ima godišnji promet od oko petnaest miliona, do 150 zaposlenih radnika te da je uglavnom izvozno orijentirana.

To je firma koja se bavi proizvodnjom i preradom stakla za građevinsku i ostalu industriju.

- Obišli smo kompletne pogone, proizvodni proces sa menadžerom i vlasnikom kompanije. Impresivno je vidjeti da i u BiH postoji ovakva proizvodnja. Sve su to moderne CNC mašine koje su od prvog do zadnjeg procesa proizvodnje po operacijama strogo kontrolisane, nadzirane, upravljanje je kompjuterski - naveo je ministar Džindić.

Dodao je da je zaposlen mlad, obrazovan kadar, "što ulijeva samopouzdanje i optimizam da na prostoru Federacije u ovoj industriji ima budućnosti".

Kazao je da su upoznali vlasnika firme da Vlada Federacije BiH priprema i nove poticajne mjere za privrednike i za cijelu industriju u Federaciji i da će to vrlo brzo biti javno i objavljeno.

- Zamolili smo da svi na vrijeme prikupe dokumentaciju, ispravnu, korektnu i onako kako je to definisano, kako bi mogli uzeti sredstva od Vlade Federacije i iskoristiti ih u predviđene svrhe - istaknuo je ministar Džindić.  

Direktor firme Termoglas Mehmed Alispahić je zahvalio ministru na dolasku, dodajući kako mu je drago da postoji interes sa tog nivoa za ono što ova firma radi.

- Dva su povoda, ove godine je 20 godina Termoglasa i od prije par mjeseci smo locirani na novoj lokaciji u Banovićima, gdje smo dislocirali svu našu proizvodnju koja je prije bila na dvije lokacije. Sad je sve to na jednom mjestu i stvorili smo preduslove za dalji razvoj firme u narednom periodu - kazao je Alispahić.

Po njegovim riječima, ova lokacija im omogućava dalji razvoj, nove perspektive u novim tehnologijama.   

- Sada imamo prostora za širenje, za povećanje objekata. Inače, naša proizvodnja je orijentisana na obradu stakla. Mi se već 20 godina bavimo obradom stakla. Staklo kao materijal, prvenstveno građevinski, je predmet našeg djelovanja - naveo je vlasnik firme Termoglas.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo