6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

13.09.2021 / 14:05 Obrazovanje - Sarajevo

Studenti UNSA izašli na proteste: Ne studiramo samo u vrijeme izbora

Nezadovoljni odnosom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i čelništva Kantona Sarajevo (KS), te Rektorata UNSA, studenti ovog univerziteta su se okupili danas na mirnim protestima ispred Doma sindikata u Sarajevu.

Naida Mehanović, jedna od organizatorica protesta, koja obnaša i funkciju predsjednice Vijeća mladih u KS, kazala je kako se u javnosti problematizira i u prvi plan ističe posljednji studentski zahtjev koji se odnosi na bezuvjetan prelazak u narednu akademsku godinu, dok se zanemaruju ostala tri.

- Naš prvi zahtjev odnosi se na implementaciju Zakona o visokom obrazovanju u pogledu mladih s poteškoćama u razvoju, koji je potpuno zanemaren i mladi ljudi nemaju ono što je neophodno – istaknula je Mehanović u izjavi za medije.

Dodala je da su norme u vezi s uvjetnim predmetima drugačije definirane od fakulteta do fakulteta, te da je prisutna neujednačenost u pogledu plaćanja članarine u bibliotekama.

Mehanović nadalje insistira da se obrazlože razlozi za uplate na ime održavanja Studentskog informacionog sistema, kao i proceduralno smanjenje školarina.

Također ističe kako online i uživo izvođenje nastave ne mogu koštati isto, budući da se radi o dva različita načina u pogledu korištenja resursa, a da se pritom ne vodi računa o tome da li su svi studenti u prilici posjedovati kompjutere i imaju li osiguran internet.

Mehanović, istovremeno, potcrtava da je posljednji zahtjev uvjetovan aktuelnom pandemijom, te da studenti traže da se implementiraju odredbe Zakona o visokom obrazovanju koji je usklađen tokom prošle godine, a odnosi se na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu, bez dodatnih troškova.

Navela je kako su mnogi studenti u pandemijskoj godini izgubili namilije i bili bolesni, a da nadležne institucije, nažalost, za to nisu imale razumijevanja.

Sudionici protesta nosili su transparente s porukama: „Ne studiramo samo u vrijeme izbora“, „Ne čujemo vas, slaba konekcija – Sorry“ „Dobro došli u stvarnost“, Dođoh, vidjeh, obnovih“ i druge kojima su izrazili nezadovoljstvo odnosom spram njihovih zahtjeva.

Kako je rečeno, njihovi zahtjevi su kontinuirano ignorisani, iako su višekratno tražili očitovanje rektora i čelnika KS-a.

Sudionici protesta su se nakon okupljanja ispred Doma sindikata uputili sarajevskim ulicama ka zgradi Kantona Sarajevo, gdje bi se, kako je najavljeno, njihovi predstavnici trebali obratiti na sjednici Skupštine KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo