14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

12.09.2021 / 08:08 Tenis - Britanskja teniserka

Raducanu bez izgubljenog seta osvojila US Open i ispisala istoriju

Raducanu bez izgubljenog seta osvojila US Open i ispisala istoriju
Foto: EPA

Britanskja teniserka, 18-godišnja Emma Raducanu pobjednica je ovogodišnjeg US Opena nakon što je u finalu sa 6:4, 6:3 svladala 18-godišnju Kanađanku Leylah Fernandez.

Mlada je Britanka, inače 150. na WTA ljestvici, tako postala prva teniserka koja je iz kvalifikacija stigla do Grand Slam naslova i najmlađa nakon Ruskinje Marije Šarapove koja je osvojila Wimbledon sa 17 godina 2004. Također je i prva Britanka koja je osvojila neki Grand Slam turnir nakon Virginije Wade kojoj je to uspjelo u Wimbledonu 1977. godine.

Raducanu je do naslova ostvarila deset pobjeda, od čega tri u kvalifikacijama, i pritom nije izgubila ni jedan set. Ovo je finale posebno i zato što se prvi put dogodilo da finale igraju dvije teniserke koje nisu nositeljice.

Njena suparnica 18-godišnja Fernandez je 73. teniserka svijeta i do finala je također imala impresivan put na kojem je između ostalih eliminirala i tri teniserke iz prvih deset: Japanku Naomi Osaka (WTA- 3.), Ukrajinku Elinu Svitolinu (WTA-5.) i Bjeloruskinju Arynu Sabalenku (WTA-2.).

U meču koji je trajao sat i 51 minutu, Fernandez je četiri puta izgubila svoj servis, po dva puta u svakom setu, a britanskoj ga je teniserki uzela dva puta. Fernandez je, osim toga, napravila pet dvostrukih pogrešaka.

U drugom setu, nakon što je na svom servisu spasila dvije meč lopte kod rezultata 5:2, Fernandez je pojačala igru. Pokušavajući stići jednu njenu loptu, Raducanu se okliznula i ogrebala lijevo zbog čega je uzela medicinski odmor da omota ranu što je zaustavilo nalet Fernandez. Raducanu je nakon toga iskoristila svoju treću meč loptu za svoju prvu titulu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo