0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

08.09.2021 / 13:19 Ljepota i Zdravlje - Tuzla

Inovativna metoda doktora Piljića veliki doprinos svjetskoj medicini

Inovativna metoda doktora Piljića veliki doprinos svjetskoj medicini
Foto: FENA

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za prof. dr. Dragana Piljića, ljekara po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte.

'Piljić metoda' je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio taj istaknuti tuzlanski ljekar. Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić, koji je inače šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, informirao je premijera Hodžića o višegodišnjem istraživanju koje je rezultiralo novom, u svijetu priznatom, operativnom metodom.

Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima, pod imenom "Piljić metoda“.

Premijer TK Kadrija Hodžić čestitao je doktoru Piljiću za sva dosadašnja priznanja i zahvalio, u ime građana TK, za doprinos medicini kao nauci i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

- Inovativna metoda doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće je dokaz da imamo vrsne stručnjake u oblasti medicine - izjavio je premijer Hodžić.

Kako je kazao, medicina se, naročito u proteklom periodu, našla pred novim izazovom.

- Ljekari su vitezovi u ovom vremenu izazova, koje je pred nas sve stavila i pandemija - smatra on.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost iz Vlade TK, sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva TK Božo Jurić koji je čestitao kolegi Piljiću za inovativnu metodu i priznanja, te kao kolega pohvalio njegov dosadašnji rad.

Profesor dr. Dragan Piljić dobio je nedavno i ‘Večernjakov pečat’ za metodu iz kardiovaskularne hirurgije nazvanu po njegovom imenu.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo