05.09.2021 / 07:49 Regija - Crna Gora

Porfirije i Joanikije stigli u Hram u Podgorici, u Cetinju mirno

Porfirije i Joanikije stigli u Hram u Podgorici, u Cetinju mirno
Foto: RTCG

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, čemu su se protivili građani Crne Gore.

Najnovije informacije pratite na Vijesti.ba

12.50
Al Jazeera je javila da su se povukli građani sa ulica Cetinja, koji se se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Povukla se i policija u momentu kada su helikopterom mitropolit Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije napustili Cetinje.

„Ostale su manje policijske snage, prolaz kroz centar je slobodan, a može se priči i cetinjskom manastiru, kojeg je jutros štitilo oko 2.000 policajca“, izvijestila je AJB.

Posljednji podaci govore od 14 privedenih osoba, dvije osobne su uhapšen, sedam policajca je povrijeđeno, dok ne postoje podaci o broju povrijeđenih građana u jutrošnjim neredima.

 

12.24
Novoustoličeni mitropolit Joanikije poručio je da su aktuelne podjele u Crnoj Gori izazvane vještački, te da će one vremenom nestati. Njemu i patrijarhu srpskom Porfirijiju upriličen je doček u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, nakon ustoličenja na Cetinju. Porfirije je, kako javlja TVCG, čestitao vjernicima ustoličenje Joanikija i poručio da na Cetinju "ništa nijesu ukrali", već da su obavili sveto djelo.

Porfirije i Joanikije, javlja TVCG, poželjeli su da se "razvedri iznad Crne Gore" i uslijedi mir i razumijevanje.

Novoustoličeni mitropolit zahvalio se na čestitkama i osvrnuo na dešavanja na Cetinju. Rekao je da nije lijepo što su se mogle čuti poruke da tamo neko nije dobrodošao, ali je zadovoljan što oni nijesu uzvraćali mržnjom već molitvom.

 

11.22
Patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije stigli su u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Oni su nakon ustoličenja, oko 11 sati, u pratnji jakih policijskih snaga, helikopterom iz Cetinja krenuli ka Podgorici. U Hram Hristovog vaskrsenja došao je i premijer Zdravko Krivokapić, i ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Ispred hrama su se okupili vjernici, a zvona su najavila dolazak mitropolita i patrijarha.

Okupljeni ispred Hrama skandirali su "dostojan" i "vladiko, sokole".

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici jutros je služena nedjeljna služba, kojoj je prisustvovao veći broj građana.

Istovremeno na platou ispred Hrama radnici su uklanjali binu, ogradu, tribine, koji su bili postavljeni za jučerašnji doček patrijarha srpskog Porfirija, a povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, javlja portal Vijesti.

Ispred Hrama je veći broj građana čekao dolazak patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija sa Cetinja.


11.08
Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije doći će u podgorički Saborni hram Hristovog vaskrsenja. Oni su oko 11 sati u pratnji jakih policijskih snaga helikopterom krenuli do Podgorice.

10.51
Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije doći će u podgorički Saborni hram Hristovog vaskrsenja, javlja TVCG. Očekuje se i dolazak premijer Zdravka Krivokapića.

Kako javlja repoterka TVCG, ispred hrama se okupljaju vjernici, a stigla su i dva autobusa sa vjernicima iz Boke.

Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh vidjeli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podjela. Joanikije je ostoličen povicima "Dostojan".


10.35
Vatrogasaci gase zapaljene gume, koje su gorjele na saobraćajnici od Podgorice prema Cetinju.

Gume su postavili građani koji su željeli spriječiti prodor policije i sveštenstva prema manastiru na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

“Bageri trenutno čiste cestu, kilometarske kolone su na ulazima u Cetinje”, rekao je Al Jazeerin Ivan Pavković.

“Situacija se očito smirije, očekuje se da putni pravci uskoro budu prometni”.

10.22
Mirnija situacija na Dvorskom trgu

Dvorski trg je čist, dešavaju se sporadični neredi, kada građani kamenjem gađaju policiju, izvijestila je Al Jazeera.

Rijeđe se čuju udari suzavaca, svi čekaju da se završi ta služba u Cetinjskom manastiru i onda se pretpostavlja da će stati ovi  napadi građana na policiju. Dva policajca su povrijeđena, osam ljudi je privedeno.

Razišli su se i građani na barikadama, neki od njih su došli u grad, nalaze se na većoj razdaljini i viču i vrijeđaju policajce.

10.13
Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh vidjeli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podjela. Joanikije je ostoličen povicima "Dostojan".

Joanikije kaže da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

"Vašim dolaskom, a dijeleći zabrinutost sa nama, pokazali veliku ljubav, ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore", rekao je Joanikije.

Porfirije: Nijesmo došli ništa da otmemo

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da u Crnu Goru nijesu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Porfirije je u Cetinjskom manastiru rekao da je SPC izabrala Joanikija za mitropolita.

"Ovim svečanim činom mi nijesmo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mjesto arhijereja ove eparhije", rekao je Porfirije.

Joanikije je, kaže, postavljen vjerom božjom da služi svetu liturgiju, koja nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama.

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, sveštenici i vjerni narod proiznose jektenije, molitve za mitropolita u svim hramovima, pošto je MCP ranije odlučila, želeći da maksimalno doprinese miru i stabilnosti Crne Gore, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred manastira.


10.00
Demonstranti sa barikade ispred Cetinja kod Belvedera napustili su taj prostor razočarani, kad su čuli da su sveštenici helikopterima sletili u manastir u Cetinje. Reporter Al Jazeere svjedoči o raspoloženju građana, od kojih su neki plakali, dok su drugi dovikivali “Nisu pobijedili…”


9.59
Nešto poslije devet sati ujutro u hramu u Podgorici je počela sveta liturgija, koju predvodi episkop katarski Makarije, iz jerusalimske patrijaršije. Liturgija se održava uz sasluživanje oko 40 episkopa SPC i gostiju koji je trebalo da prisustvuju ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vratili su se prethodno u Podgoricu, javio je reporter Tanjuga. Autobus kojim su krenuli za Cetinje, zaustavljen je na barikadama pred tim gradom.


9.36
Na barikadi na Belvederu došlo je do upotrebe vatrenog oružja, zvanično je potvrđeno iz Uprave policije. Nije bilo povrijeđenih. Ranije danas na istoj lokaciji se čula eksplozija, javlja reporter RTCG. Nakon što je zapaljena barikada na Belvederu, svi okupljeni su se uputili put Cetinja i manastira, gdje je u toku ustoličenje Joanikija.

09:25
Na Cetinju je prililkom intervencije policije došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, saopćio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

9.10
Ustoličenje je u toku, javlja AJB , dok i dalje traju sukobi na trgu u Cetinju između demonstranata i policije, koja baca suzavce na građane.

Glavni trg je neki test i oni drže liniju oko samog manastira, javlja Marinović.

Agencija Tanjug objavila je fotografije sa ustoličenja mitropolita Joanikija.

09:08
Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više povrijeđenih demonstranata i službenika policije.


8.58
Mitropolit Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigli su na Cetinje.



“U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu”, napisao je u objavi na Instagramu patrijarh Porfirije.


RTCG prenosi da je počelo ustoličenje u Cetinjskom manastiru.



8.57
Oglasila su se zvona i sletio je helikopter na Cetinski manastir, javlja Milica Marinović za AJB. Lokalni mediji, agencija Tanjug javili su da su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli u manastir. Policija širi kordon na trgu u Cetinju i potiskuje građane da se sklone sa trga.

8.56
Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović uhapšen je danas, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić. TVCG saznaje da je uhapšeno još pet osoba koje su učestvovale u neredima na Cetinju.

"Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića", napisao je Krivokapić na Twitteru.

8:49
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smatra da je sve ono što se dešavalo juče i danas na Cetinju pokušaj terorističkih akcija.

Premijer je na Twitteru saopštio je da je napad na policiju ujedno i napad na državu.

"Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo Demokratske partije socijalista (DPS) u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", poručio je Krivokapić.

8:35
Zapaljene su gume na barikadi na Belvederu. Veliki broj policijskih snaga stigao je na Cetinje i kreće se prema okupljenima na barikadama.



U neredima na Cetinju lakše su povrijeđene četiri osobe, potvrđeno je Portalu RTCG u Opštoj bolnici u tom gradu.

8.18
Gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković apelovao je na sve građane da ostanu pribrani, jer će, kako je rekao, sve ovo proći, a mi ćemo ostati da živimo skupa.

Vuković je na Twitteru kazao da je situacija na Cetinju dramatična.

"Na ivici smo katastrofe. Ne dozvolite da se, zbog nečega što se može izbjeći, Crna Gora zavije u crno. Još uvijek nije kasno. Apelujem na sve da ostanu pribrani. Proći će i ovo, a mi ostajemo da živimo skupa", poručio je Vuković.

08:10
Novinarka Radija CG javlja da se policija na trgu pregrupiše, kao i da su blokirani svi putevi ka Cetinjskom manastiru.


8.10
Dva autobusa sa sveštenstvom i drugi automobili iz protokola vratili se sa kružnog toka u Donjoj Gori u smjeru hotela "Cue". Kod kružnog toka se desio manji incident, odnosno nije im omogućeno da prođu i ispraćeni su zvižducima.







7.57
Na Dvorskom trgu na Cetinju policija je danas intervenisala više puta. Kako javljaju reporter TVCG suzavac je bačen više puta, a bačene su i šok bombe.



Suzavac je ispaljen i na Studentskom trgu.

7.50
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije krenuli su helikopterom na Cetinje, saznaje Pobjeda.

Joanikije neće biti ustoličen u 8 sati kako je prvobitno planirano.

Pripadnici policije stigli su na Belveder, gdje je postavljena barikada građana. Prema nezvaničnim saznanjima, čeka se intervencija.

7.47
Na Cetinje je stigao i bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.



07:40
Kako javljaju reporteri RTCG policija je na glavnom gradskom trgu izdala naređenje da se građani povuku. Rano jutros već oko pet sati građani, koji se protive ustoličenju mitropolita Joanikija, okupili su se na Dvorskom trgu. Kako javlja reporter RTCG, rano jutros čule su se sirene Hitne pomoći i policije.

7.33
Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić lakše je povrijeđen jutros na Cetinju, saopštio je na Twitteru generalni sekretar te partije Ivan Vujović. Napisao je da je na Krivokapića bačena šok bomba dok je, navodi, mirno stajao pred Dvorom Kralja Nikole.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo