01.09.2021 / 16:47 Svijet - Yair Lapid

Izrael smatra američki plan da ponovo otvori konzulat u Jerusalemu 'lošom idejom'

Izrael smatra američki plan da ponovo otvori konzulat u Jerusalemu 'lošom idejom'

Izrael je saopćio u srijedu da je američki plan da ponovo otvori svoj konzulat u Jerusalemu, koji je tradicionalno bio baza za pokretanje diplomatskih kontakata s Palestincima, „loša ideja“ i da bi mogla destabilizirati novu vladu premijera Naftali Benneta.

Prethodna američka administracija predsjednika Donalda Trumpa nagovijestila je podršku izraelskim pretenzijama na Jerusalem kao prijestolnicu jevrejske države preseljavajući američku ambasadu u Jerusalem iz Tel Aviva i seleći konzulat u tu misiju.

To je bio jedan od nekoliko poteza koji su razgnjevili Palestince, koji žele istočni Jerusalem kao prijestolnicu svoje buduće države.

Predsjednik Joe Biden obećao je obnoviti veze s Palestincima, podržati dvodržavno rješenje i da će pokrenuti ponovno otvaranje konzulata koji je bio zatvoren od 2019. dok se ambasada bavi odnosima s Palestincima.

- Mislimo da je to loša ideja - izjavio je ministar vanjskih poslova Yair Lapid na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o ponovnom otvaranju konzulata.         

  - Jerusalem je suverena prijestolnica Izraela i samo Izraela, i stoga smatramo da to nije dobra ideja. Znamo da (Bidenova) administracija ima drugačiji stav prema tome, ali pošto se to dešava u Izraelu sigurni smo da će nas veoma pažljivo saslušati -  kazao je.

Upitan da to prokomentira, Wasel Abu Youssef, zvaničnik krovne Palestinske oslobodilačke organizacije,  kazao je da Izrael pokušava da zadrži status quo i blokira svako političko rješenje.

Američka ambasada nije imala nikakvog trenutnog komentara.

Izrael smatra kompletan Jeruzalem svojom nepodijeljenom prijestolnicom - što nije priznala međunarodna zajednica.

Izrael je osvojio istočni dio grada, skupa s okupiranom Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u Bliskoistočnom ratu u 1967.

Bennett, nacionalista koji predvodi vladajuću višestranačku koaliciju, protivi se palestinskoj državnosti.

Ponovno otvaranje konzulata uznemirilo bi Bennetovu vladu, koja je okončala dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanyahua u junu, kazao je Lapid.

- Imamo interesantnu a ipak delikatnu strukturu naše vlade, i mislimo da bi to moglo destabilizirati ovu vladu i ja ne smatram da američka administracija želi da se to desi – kazao je.

Podijele među Palestincima također su bacile sjenu sumnje na mogućnost pokretanja diplomatskih napora, tvrdi Lapid.

- Iskreno vjerujem u dvodržavno rješenje, ali moramo priznati činjenicu da to nije izvodivo u trenutnoj situaciji - kazao je on, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo