30.08.2021 / 15:06 Politika - Predsjednik Turske

Erdogan: Turska spremna preuzeti ulogu posrednika u BiH, bez miješanja drugih

Erdogan: Turska spremna preuzeti ulogu posrednika u BiH, bez miješanja drugih
Foto: FENA
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan obratio se novinarima po povratku u Istanbul, nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Erdoğan je dao komentar na pitanje kolumniste lista Diriliş Postası Murata Özera, koji je pitao: „Uprkos napetosti koja je započela odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika UN -a u Bosni i Hercegovini, koja zabranjuje poricanje genocida u Srebrenici , s obzirom na izjave srpskog lidera Milorada Dodika i hrvatskog lidera Željka Komšića da je Turska garant mira i spokoja u regionu, kakvu će ulogu naša zemlja od sada imati u Bosni?

Erdoğan je rekao da će Turska biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine među sobom i kažu - "želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime".

Navodeći da bi o tome trebali odlučiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdoğan je rekao:

- "Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ''Napravit ćemo ovaj korak s hairom".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo