9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

26.08.2021 / 16:22 Obrazovanje - Vlada KS

KS: Učenici od 1. septembra u školskim klupama

KS: Učenici od 1. septembra u školskim klupama
Foto: Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela zaključak da nastava u školskoj 2021./2022. počinje 1. septembra 2021., a odvijat će se u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba.

Među ostalim mjerama najvažnija je distanca od jednog metra, a tamo gdje se ta mjera ne može ispoštovati škole će autonomno organizirati model nastave i nastavni proces tako što će omogućiti da što veći broj učenika, što češće, bude u školskim klupama.

- Sve ovo odvijat će se uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje detaljnije će urediti još neke specifične aspekte organizacije nastavnog procesa. To uputstvo dostavit ćemo školama sutra u toku dana - navela je resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Upućen je poziv uposlenicima u obrazovnom sektoru i studentima u Kantonu Sarajevo da do početka školske/akademske 2021./22. prime bar jednu dozu vakcine protiv Covid-19, radi sigurnog odvijanja nastavnog procesa.

Također, naloženo je Zavodu za javno zdravstvo KS da pripremi dokument o strategiji screening testiranja brzim antigen testom prisustva virusa Covid-19 među nastavnim osobljem i učenicima, uz dozvolu roditelja, na početku nastavnog procesa, radi prevencije širenja virusa Covid-19.

Zavodu je naloženo i da organizuje edukaciju za osoblje, roditelje i učenike o oboljenju Covid-19, uključujući simptome, komplikacije, kako se prenosi i kako spriječava širenje Covid-19.

Vlada je obavezala Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo u skladu sa trenutnom važećom Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o dozvoljenom broju osoba koje mogu biti u zatvorenom prostoru i obaveznom nošenju maske, o čemu će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvještavati Vladu Kantona Sarajevo jednom sedmično.

Preporučeno je prisustvo i nadzor Covid redara u tržnim centrima na području Kantona Sarajevo, radi provođenja trenutno važećih epidemioloških mjera.

Vlada je uputila preporuku svim poslodavcima (u javnom i privatnom sektoru) na području Kantona Sarajevo da odobre uposlenicima jedan radni dan plaćenog odsustsva na dan vakcinacije.

Upućen je i poziv svim građanima Kantona Sarajevo da se u što većem broju i u što kraćem roku odazovu na vakcinaciju, budući da Kanton Sarajevo trenutno ima dovoljan broj vakcina raznih vrsta, a otvoreni su i dodatni vakcinalni punktovi.

- Masovnom imunizacijom postižemo kolektivni imunitet a to omogućava i slobodnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Krizni štab i Vlada Kantona Sarajevo pomno će pratiti razvoj epidemiološke situacije, te će nakon 14 dana razmatrati uvođenje novih mjera koje već postoje u većini zapadnoevropskih zemalja i zemalja u okruženju - poručeno je iz Vlade.

Građanima je upućena zahvalnost i poziv da nastave poštivati sve propisane higijensko- epidemiološke mjere koje su na snazi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo