14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

25.08.2021 / 17:11 Obrazovanje - Održana sjednica

Sindikat obrazovanja KS traži održavanje štrajka upozorenja

Sindikat obrazovanja KS traži održavanje štrajka upozorenja
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Kantonalni odbor Sarajevo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH zatražio je na današnjoj sjednici od Predsjedništva Upravnog odbora SSOOiO FBiH da u svim sindikalnim podružnicama u FBiH u prvoj sedmici školske ...

... 2021./2022. bude organiziran štrajk upozorenja, ukoliko Krizni štab FBiH, odnosno krizni štabovi u kantonima ne smanje fizičku distancu na jedan metar u prostorijama u kojima se izvodi nastava i da nastavni čas traje 45 minuta.

Kao drugi razlog za organiziranje štrajka upozorenja naveden je zahtjev nadležnim institucijama za omogućavanje vakcinisanja prosvjetnih radnika na dobrovoljnoj osnovi i željenom vakcinom i iskazivanje nezadovoljstva zbog mogućnosti uvođenja restriktivnih mjera prema nevakcinisanim prosvjetnim radnicima.

Također, podržano je pismo namjere za Preventivnu i u kontinuitetu kolektivnu zaštitu od sojeva coronavirusa u zatvorenim prostorima javnih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo, koje je dostavila firma Grizelj Group d.o.o. Sarajevo i koja nudi humano, zdravstveno, sanitarno-higijensko, ekološki ispravno rješenje za kondicioniranje zraka u zatvorenim prostorima putem namjenskih UV-C dezinfekcionih uređaja i poziva Vladu i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da pokrenu aktivnosti na poboljšanju uslova rada prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo po navedenom pitanju.

Kantonalni odbor SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo oštro je osudio izjavu ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića: „Obavezno smo preporučivali da svo nastavno osoblje mora biti vakcinisano. U slučaju da nisu vakcinisani ili da odbijaju vakcinaciju, onda smo mislili dati preporuke prema školama da takvo nastavno osoblje prebace na neki drugi posao, koji ne bi zahtijevao direktan kontakt sa više ljudi.“, i zatraženo da se ministar Vranić javno izvini svim prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo.

Nadalje, od ministra Vranića i premijera Edina Forte zatraženo je da prestanu prijetiti restriktivnim mjerama prema onima koji se još uvijek nisu vakcinisali, da počnu osmišljavati stimulativne mjere prema prosvjetnim radnicima koji su vakcinisani i onima koji to žele, te da osiguraju masovno vakcinisanje prosvjetnih radnika na dobrovoljnoj osnovi i željenom vakcinom imajući u vidu da su pojedini ministri u Vladi Kantona Sarajevo birali i mjesto i vrijeme i vrstu vakcine.

Upućen je javni poziv predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću i predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a BiH u Kantonu Sarajevo Adnanu Šteti da se javno očituju i da nešto konkretno učine po pitanju odnosa ministra Vranića prema prosvjetnim radnicima i obrazovanju općenito.

Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS zatraženo je da se kroz uputstvo o realizaciji nastavnog procesa u školskoj 2021./2022. godini, preporuke i uputstva, koje su prethodne školske godine bile u formi naredbe, preformulišu u savjetodavne i stimulirajuće te da se nastavničkim vijećima ostavi mogućnost donošenja odluka koje će omogućiti realizaciju nastavnog procesa u najvećoj mogućoj mjeri, shodno epidemiološkoj situaciji, prostornim i kadrovskim mogućnostima svake škole i vrtića pojedinačno.

- Kantonalni odbor SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je kategoričan po pitanju trajanja nastavnog časa, koji treba da traje 45 minuta u redovnim i paralelnim školama, a 40 minuta u centrima i zavodima. Odbor je protiv bilo kakvih represivno-naredbodavnih odluka koje ugrožavaju prava radnika, posebno nastavnika i osuđuje medijske istupe kojima se traži nemoguće, poput stream nastave i dodatnog opterećenja nastavnika - saopćeno je iz te organizacije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo