25.08.2021 / 10:44 Svijet - Filipinski čelnik

Duterte najavio kandidaturu za potpredsjednika da nastavi 'krstaški rat'

Duterte najavio kandidaturu za potpredsjednika da nastavi 'krstaški rat'
Foto: FENA

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte objavio je da će se natjecati za potpredsjednika naredne godine kako bi nastavio svoj „krstaški rat protiv krijumčara droge i pobunjenika - u potezu za koji kritičari tvrde da je „dimna zavjesa“ i pokrenut je iz straha od optužbi za krivična djela.

Duterte, koji je izabran u 2016. i ustavom mu je zabranjeno da se natječe za još jedan mandat, ranije je pominjao mogućnost kandidiranja za drugu po značaju poziciju u zemlji.

- Natjecat ću se za potpredsjednika - izjavio je Duterte u utorak navečer u unaprijed snimljenom govoru, potvrđujući raniju objavu njegove stranke PDP-Laban da je pristao kandidirati se za tu poziciju, prenosi AFP.

Otkako je preuzeo vlast, Duterte je predvodio krvavu kampanju protiv korisnika droge i njenih trgovaca, za koju grupe za ljudska prava procjenjuju da je odnijela desetke hiljada ljudskih života.

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda (ICC) nastoje pokrenuti potpunu istragu tih ubistava.

Komunistički pobunjenici i njihovi navodni saveznici također su metom napada dok Duterte nastoji privesti kraju decenijama dugu pobunu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo