0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

24.08.2021 / 14:44 Obrazovanje - Potvrđeno iz Ministarstva

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje 6. septembra

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje 6. septembra
Foto: Ilustracija

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, potrvđeno je iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 

Planira se i priprema za redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama, međutim, odluka o tome donijet će se nakon detaljne analize zdravstveno - epidemiološke situacije i konsultacija sa Kriznim štabom.

- Naš je stav da bismo se trebali vratiti 'starom' načinu odvijanja obrazovnog procesa, odnosno omogućiti povratak djece u škole na časove u trajanju od 45 minuta. Ipak, s obzirom da je najavažnije zdravlje djece i prosvjetnih radnika, odluku ćemo donijeti  u konsultaciji sa Kriznim štabom i na osnovu pokazatelja o zdravstveno - epidemiološkoj situaciji. Trenutno se vakcinisalo između 30 i 40 posto zaposlenog osoblja u osnovnim i srednjim školama, što je definitivno bolja situacija u odnosu na prošlu godinu -riječi su ministra obrazovanja USK Almina Hopovca.

Još uvijek nije konačan ovogodišnji broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole na području ovog kantona, međutim, ponovo su jasno vidiljive posljedice konstantnog iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Prema prvim nezvaničnim podacima, ove je godine upisano gotovo 1.700 osnovaca i srednjoškolaca manje u odnosu na podatke i upisne kvote iz 2019. godine.

- To je, nažalost, posljedica sada već dugogodišnjeg procesa iseljavanja stanovništva iz našeg dijela države. Svi to osjetimo, pa tako imamo slučajeve odlazaka cijelih porodica kada gubimo i po nekoliko učenika. To se posebno osjeti u ovom, da tako kažem, postpandemijskom periodu. Mi  konkretno u prosjeku imamo po 15 učenika manje svake godine - kazao je direktor Osnovne škole "Harmani 2" u Bihaću Amir Fajić.

Sve to se naravno odražava i na liste nastavničkog tehnološkog viška, na kojima je već godinama veliki broj nastavnika, naročito nastavnika razredne nastave. Tako će se ove godine to pokušati amortizovati uvođenjem većeg broja asistenata u nastavi.

Dobra vijest za roditelje i učenike je da je u toku procedura nabavke besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola, za što je Vlada USK osigurala 345.000 KM.

- Ministarstvo je osiguralo sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Privodimo kraju javnu nabavku i nadam se da će udžbenici biti u rukama školaraca do početka školske godine - dodao je ministar Hopovac.

Potvrđeno je i kako je Federalno ministarstvo obrazovanja osiguralo  besplatne udžbenike za učenike šestih razreda iz socijalno ugroženih porodica.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo