5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

24.08.2021 / 13:40 Obrazovanje - Mostar

Hadžović: Školska godina trebala bi početi 6. septembra u punom kapacitetu

Hadžović: Školska godina trebala bi početi 6. septembra u punom kapacitetu
Rašid Hadžović / Vijesti.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu školska 2021./2022. godina trebala bi početi 6. septembra i pod normalnim uslovima, ...

... odnosno sva djeca bi se trebala naći u školskim klupama - izjavio je u utorak za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžović, napominjući kako je ipak Krizni štab taj koji donosi odluke vezano za epidemiološku situaciju.

- Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta se zalaže da školska 2021./2022. godina počne u punom kapacitetu na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni štab taj koji donosi preporuke i odluke vezano za epidemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i dosad - podvukao je ministar Hadžović.

Po njegovim navodima, trenutno Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi nije donio nikakve epidemiološke mjere i odluke povodom početka nove školske godine.

Ministar Hadžović je podsjetio da se u saradnji s Ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo i domovima zdravlja ljetos uveliko krenulo u imunizaciju prosvjetnih radnika.

- Vakcinacijom bi nastavnici zaštitili sebe i učenike od novih sojeva koronavirusa, a naravno otvorila bi se i mogućnost da se nastava odvija u učionicama sa satom od 45 minuta uz ostale školske aktivnosti - objasnio je resorni ministar.

Hadžović je kazao kako se za vakcinaciju prijavilo oko 900 osoba, ali taj broj je, kaže, i veći, jer se dosta radnika vakcinisalo u privatnom aranžmanu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo