23.08.2021 / 08:33 Svijet - Tri rezolucije

Podnesen zahtjev za opoziv Bidena

Podnesen zahtjev za opoziv Bidena
Foto: Twitter

Republikanska kongresmenka Marjorie Taylor Greene podnijela je američkom Kongresu tri rezolucije za impeachment predsjednika SAD Joe Bidena. Takav potez posljedica je, između ostalog, i situacije u Afganistanu.

Taylor Greene obrazložila je kako je podnijela rezolucije za opoziv američkog predsjednika, zbog „zanemarivanja dužnosti u Afganistanu“, „kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbjedonosne krize na južnoj granici“ i „uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda“.

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bidena da je „zanemario dužnost“, jer nije uspio da „obezbijedi izvlačenje na hiljade američkih civila i afganistanskih saveznika“ kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, te da je „naoružao neprijatelje“ ostavljajući američku vojnu opremu u Afganistanu, prenosi Fox News.

- Za samo sedam mjeseci, Džo Bajden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje cijelog svijeta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan - saopćila je Taylor Greene.

Republikanci su pojačali kritike Bidena poslije uspjeha talibana u Afganistanu.

Prethodno je republikanski senator Lindsey Graham rekao da „predsjednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Afganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Afganistanu poslije povlačenja američke vojske“.

Rezolucija za impeachment koju je podnijela Marjorie Taylor Greene teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi Fox News, dok iz Bijele kuće nisu reagirali na njen prijedlog.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo