-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

19.08.2021 / 13:21 KORONAVIRUS - Covid-19

Zaštita Pfizer i AstraZeneca vakcina opada protiv delta soja u roku od 3 mjeseca

Zaštita Pfizer i AstraZeneca vakcina opada protiv delta soja u roku od 3 mjeseca
Foto: AP

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine Pfizera i AstraZenece opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri mjeseca.

Utvrđeno je da oni koji se zaraze nakon što su primili dvije doze mogu da predstavljaju veći rizik po ostale ljude u odnosu na prethodne varijante virusa korona.

Studija Univerziteta Oxford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze Pfizerove ili AstraZenecine vakcine njihova efikasnost u sprečavanju infekcije opada na 75 posto, odnosno 61 posto.

U periodu od dvije sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 posto i 68 posto. Pad efikasnosti je izraženiji kod osoba starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

“Obje ove vakcine u dvije doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put”, izjavila je Sarah Walker, profesorica medicinske statistike na Oxfordu i vođa istraživanja za Pfizerovu vakcinu.

Naučnici nisu mogli da prognoziraju koliko će zaštita vremenom dodatno slabiti, ali sugerišu da će se efikasnost dvije proučavane vakcine izjednačiti u roku od četiri do pet mjeseci.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo