18.08.2021 / 11:28 BiH - Afganistan

Evakuisano osam bh. državljana iz Kabula, troje na aerodromu

Evakuisano osam bh. državljana iz Kabula, troje na aerodromu
Foto: Reuters
Sa aerodroma u Kabulu do srijede, 18. avgusta, evakuisano je ukupno osmero od 11 državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalaze na teritoriji Afganistana, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

„Tri su otišla jučer (utorak) tokom dana, dva sinoć i stigli su u Frankfurt“, kazao je Forić.

U srijedu prijepodne još troje bh. državljana je evakuirano.

Jedan od državljana BiH, koji je tražio da ne bude objavljeno ime, za RSE je rekao da na sve načine pokušavaju otići iz Kabula.

"Zasad bezuspješno. U kontaktu smo s ambasadom, situacija se smirila, pista je slobodna, avioni cirkulišu nesmetano", napisao je bh. državljanin u poruci.

Ovo je potvrdila i ambasada u Pakistanu. Stanje na aerodromu u Kabulu je prema riječima ambasadora Forića bolje nego prethodnih dana.

"Daleko je boje stanje sada. Aerodrom je u funkciji, vrši se evakuacija. Avioni slijeću, međutim, nema civilnih letova, samo su vojni", napominje on.

Po nalogu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, formiran je Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je otvorilo i 24-satnu telefonsku liniju: +387(0)33 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: [email protected].

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: [email protected].

Vojni letovi za evakuaciju diplomata i civila iz Afganistana počeli su rano u utorak, 17. augusta, nakon što je pista na aerodromu u Kabulu oslobođena od ljudi koji očajnički žele pobjeći nakon što su talibani zauzeli glavni grad.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedjelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je državu.

Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlade potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo