17.08.2021 / 10:26 Svijet - Formirano "koordinaciono vijeće"

CNN: Sastanak bivšeg predsjednika Afganistana s talibanima

CNN: Sastanak bivšeg predsjednika Afganistana s talibanima
Foto: AP

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai i predsjedavajući Visokog savjeta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah izjavili su da su u ponedeljak vodili "plodne razgovore" sa talibanima, prenosi CNN.

Dvojica lidera, zajedno sa bivšim afganistanskim premijerom Gulbudinom Hekmatiarom, formirali su u nedjelju "koordinaciono vijeće" za olakšavanje dijaloga sa talibanima, nakon vijesti da je grupa preuzela kontrolu nad Kabulom, a predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje.

„[Abdullah, Hekmatiar] i ja nastavljamo napore za dalje smirenje situaicje u Kabulu i povratak normalnom svakodnevnom životu; Ako Bog da, ovi napori će uroditi plodom,” rekao je Karzai u videu snimku na Facebooku objavljenom u ponedjeljak.

„U kontaktu smo sa vođama talibanskog islamskog pokreta; vodili smo plodne razgovore; razgovarali smo o važnim pitanjima; nastavlja se veoma dobra saradnja,” dodao je Karzai.

U intervjuu za CNN portparol talibanske političke kancelarije u Dohi, Suhail Šahin, rekao je da je grupa posvećena formiranju "inkluzivne islamske vlade" u Afganistanu, ali je odbio da kaže da li će Abdullah ili Karzai biti uključeni u nju.

Karzai je bio privremeni predsjednik Afganistana 2001. godine kada su američke i NATO snage svrgle talibane. Kasnije je izabran u dva uzastopna mandata za predsjednika 2004. i 2009. godine.

Karzai je nagovijestio da planira da ostane u Afganistanu kako bi omogućio mirnu tranziciju vlasti.


(Vijesti.ba / VOA)

 

Izdvajamo