16.08.2021 / 12:16 Svijet - Pnom Pen

Posljednji preživjeli čelnik Crvenih Kmera uložio žalbu na presudu za genocid

Posljednji preživjeli čelnik Crvenih Kmera uložio žalbu na presudu za genocid
Foto: Vijesti.ba

Posljednji preživjeli visoki čelnik Crvenih Kmera u ponedjeljak je uložio žalbu na kaznu doživotne robije zbog genocida koji je počinio njegov režim prije više od četiri decenije.

Tokom brutalne vladavine radikalne komunističke grupe, pod vodstvom „Brata broj jedan“ Pol Pota, dva miliona Kambodžanaca ubijeno je u masovnim egzekucijama, izgladnjivanju i pothranjenosti.

Bivši šef države Crvenih Kmera, Khieu Samphan (90), osporio je presudu iz 2018. za genocid nad manjinskim Vijetnamcima.

Njegovi advokati tvrde da je sud uz podršku UN-a zauzeo „selektivni pristup“ izjavama svjedoka i nije dao primjerenu pravnu težinu dokazima u njegovu korist.

Oni također navode da ga je tribunal osudio koristeći pravne kriterije koje on nije mogao znati kada su se navodni zločini desili prije više od 40 godina.

Khieu Samphan je osuđen na zatvorsku kaznu skupa s „Bratom broj dva“ Nuon Cheom na doživotnu robiju zbog genocida i niza drugih zločina, među kojima su prinudni brakovi i silovanja.

Nuon Chea preminuo je 2019. godine.

Sud je 2014. godine obojici izrekao kazne doživotne robije zbog zločina protiv čovječnosti i prinudne evakuacije Phnom Penha u aprilu 1975. kada su vojnici Crvenih Kmera prebacili stanovništvo kambodžanske prijestonice u ruralne radne logore.

Khieu Samphan, koji je bio među nekolicinom javno eksponiranih ličnosti Crvenih Kmera kao šef države, tvrdi da nije bio dijelom ubilačke mašinerije koja je istrijebila skoro četvrtinu kambodžanskog stanovništva.

On je negirao odgovornost za masovna ubistva Cham muslimana i manjinskih Vijetnamaca, koja su opisali kao jeziva više od stotine svjedoka tokom trogodišnjeg suđenja.

Pol Pot, koji je želio transformirati većinski budističku Kambodžu u agrarnu utopiju, preminuo je u 1998, i nije se suočio sa suđenjem.

Hibridni sud, koji koristi mješavinu kambodžanskog i međunarodnog prava, stvoren je uz podršku UN-a u 2006. kako bi sudio visokim čelnicima Crvenih Kmera. Osudio je samo tri osobe do sada i koštao je više od 300 miliona dolara, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

 

 

 

Izdvajamo