10.08.2021 / 11:44 Svijet - Vratio se na Bliski istok

Američki mirovni posrednik upozorio talibane da ne insistiraju na vojnoj pobjedi

Američki mirovni posrednik upozorio talibane da ne insistiraju na vojnoj pobjedi
Foto: Arhiv
Američki mirovni posrednik vratio se na Bliski istok u utorak kako bi upozorio talibane da ne insistiraju na vojnoj pobjedi na terenu i predao im je oštru poruku: talibanska vlada koja silom dođe na čelo Afganistana neće biti priznata.

State Department saopćio je da je posrednik  Zalmay Khalilzad doputovao u katarsku prijestolnicu Dohu, gdje talibani imaju politički ured, da „pomogne u formuliranju zajedničkog međunarodnog odgovora na rapidno pogoršanje situacije u Afganistanu”.

Takav razvoj dešavanja uslijedio je nakon  sedmicu dana  talibanske ofanzive dok američke i NATO snage dovršavaju svoje povlačenje iz ratom razdiranog Afganistana.

Pobunjenici su osvojili pet od 34 pokrajinske prijestolnice u manje od sedmicu dana. Oni se sada bore protiv vladinih snaga koje imaju zapadnu podršku za kontrolom nad tri ostale pokrajine, uključujući i borbe u gradu Lashkar Gah, prijestolnici južne pokrajine Helmand, i u gradu Kandahar, prijestolnici susjedne pokrajine Kandahar.

Khalilzad će „insistirati kod talibana da prekinu vojnu ofanzivu i da pregovaraju o političkom rješenju, koje je jedini put ka stabilnosti i razvoju u Afganistanu“, saopćio je State Department.

U međuvremenu je talibanski vojni zapovjednik objavio audio poruku svojim borcima u utorak, naređujući im da ne škode afganistanskim snagama i vladinim zvaničnicima na teritorijama koje osvoje, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo